Slovenija
34 ogledov

Od jutri dalje vsa goriva dražja

Slovenija 18.02.2014 gorivo, bencin, dizel, tocenje goriva v avtomobil, Petrol, Saša Despot
Jutri se bodo na vseh bencinskih servisih podražili naftni derivati.

Največ, za tri cente na liter, se bo podražil neosvinčeni 95-oktanski bencin, 100-oktanski bo dražji za 2,7 centa. 

Cent več za liter bo treba odšteti tudi za dizel, liter kurilnega olja pa bo dražji za 0,8 centa.

Na svetovnih trgih cena nafte spet pada

Cene surove nafte so se v današnjem trgovanju v Aziji znižale. Zaskrbljenost vlagateljev glede presežkov črnega zlata na globalnih trgih in previdnost pred objavo rednega poročila o zalogah v ZDA sta odščipnili nedavne dobičke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Teksaška lahka nafta z dobavo v maju se je pocenila za 28 centov na 39,11 dolarja za 159-litrski sod, cena severnomorske nafte brent, ki jo bodo prav tako dobavili maja, pa se je znižala za 35 centov na 39,92 dolarja za sod. Tudi v ponedeljek sta se obe pocenili.

Cene nafte na 13-letnem dnu

Naftno črpališče | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Analitik družbe CMC Markets Michael McCarthy je ocenil, da padec cen nafte odraža zaskrbljenost glede nedavnega zvišanja cen. "To ni vzdržno in prehiteva dejansko okrevanje," je povedal.

Cene nafte so ta mesec zabeležile rast, potem ko so februarja dosegle skoraj 13-letno dno. Do zvišanja je prišlo zaradi padca vrednosti dolarja in upanja, da se bodo ključne proizvajalke nafte na prihajajočem srečanju v Dohi dogovorile o omejitvi proizvodnje.

V tem trgovalnem tednu, ki je zaradi velikonočnih praznikov skoraj povsod skrajšan, bo v ospredju pozornosti redno tedensko poročilo ameriške agencije za energijo o zalogah nafte.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Dare Dado 12:43 29.marec 2016.

    drugje cene padajo, pri nas dražijo, prokleta ciganska gnila vlada

  • jnovak 12:38 29.marec 2016.

    sam v zadnjih 14 dneh je šla v povprečju gor..pri nas pa je prodajna cena generirana glede na povprečje zadnjih 14 dni, in ne dan spremembe....Sicer sem isto mnenja da je zadeva preveč draga, sam je treba nafutrat vseh 90 parazitov :)

  • Papaja Popi 11:29 29.marec 2016.

    Na svetovnih trgih cena nafte spet pada.Bedaki pri nas pa dražajo.Še dobro , da tankamo zunaj.