Slovenija
85 ogledov

"Od kod ta pravica?"

"Tudi nedolžne priče prometne nesreče so dolžne pomagati," v pismu Banovčevi pra Žurnal24 main
Guantánamo. Javnost razburila izjava ameriškega veleposlanika o Slovencih, ki nočejo zapornika.

“Slovence ste opisali kot dvoličneže, ki ne želimo sprejeti ubogih zapornikov iz Guantánama,” ameriškemu veleposlaniku očita učiteljica Darja Banovec in zahteva opravičilo.

Zelena luč

Podpora noveli zakona o tujcih, ki omogoča sprejetje zapornika iz Guantánama, je v državnem zboru še negotova.

Po potrditvi novele mora interes za sprejetje zapornika izraziti eno od ministrstev, zahtevo nato presoja vlada, potem pa ministrstvo za notranje zadeve izda dovoljenje za začasno bivanje.

Zapornik iz Guantánama šele takrat dobi zeleno luč.

V izjavi, ki jo je v četrtek objavila Pop TV, je veleposlanik Joseph Adam Mussomeli med drugim dejal, da mu bo, če Slovenija zapornika ne sprejme, lažje, ker bo, “ko bo kdo pravičniško govoril o Guantánamu in drugi zlorabi človekovih pravic, preprosto lahko spomnil, da niso želeli pomagati tem ljudem”.

Veleposlanik: Ne drži
“Veleposlanik ne meni, da so Slovenci dvoličneži, in tega v intervjuju tudi ni rekel,” sporočajo z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani.

Veleposlanik je Banovčevi odgovoril tudi osebno, prav dejstvo, da je dopisovanje prišlo v javnost, pa po mnenju veleposlaništva povzroča precejšnjo zmedo. 


Politika molči
“Najbolj me jezi, da se na to izjavo ni odzval noben politik,” pravi Banovčeva. Njeno ogorčenje je podprla Jana Valenčič, ki je protestno pismo poslala tudi na naslove premierja, predsednika države in parlamenta. Do zdaj se ni odzval nihče od njih.

Komentarjev 1
  • privat 08:57 26.maj 2013.

    Mussomeli.. je človek ,ki ve kaj govori..eni učiteljici pa bi rekel naj raje uči svoje učence ,kot da se ukvarja z kritiziranjem človeka,ki hoče samo pomagati! Kaj se reva boji ,da bo morala kmalu učiti ,ne pa samo hoditi na ...prikaži več posel?? Res pa je da Slovenija ne more prevzeti zapornika ,ker sploh ne pozna človekovih pravic...