Slovenija
141 ogledov

Od leta 2008 ima višjo plačo, pa pogojev za službo sploh ne izpolnjuje

Občina Straža Wikipedia
V dolenjski občini Straža z nekaj več kot 3.500 prebivalci se že nekaj let dogajajo nenavadne stvari, nam je sporočil vir. Zaposluje se mimo razpisa, službe dobivajo ljudje, ki nimajo ustrezne izobrazbe in izkušenj, brez ustrezne osnove si določajo plače, zaposleni pa napredujejo, četudi ne izpolnjujejo pogojev. Na inšpektoratu za javni sektor nepravilnosti potrjujejo.

Po prejeti prijavi, da je na občini Straža cel kup nepravilnosti, je inšpektorat za javni sektor oktobra lani opravil nadzor. Sumi o nepravilnostih so se potrdili.  

Ena od tamkajšnjih uslužbenk je že več kot tri leta na delovnem mestu, za katerega ob imenovanju ni izpolnjevala pogojev.

Nadalje, leta 2010 je bila za uradniško delovno mesto izbrana uslužbenka, ki je do takrat delala v strokovno-tehnični službi. "To je nepravilno," je ugotovil inšpektorat, "saj javni uslužbenci, zaposleni na strokovno-tehničnih delovnih mestih, sploh ne morejo kandidirati za uradniška delovna mesta in posledično ne morejo in ne smejo biti izbrani za uradniški položaj."

Glede na to, da je od zaposlitve uslužbenke v računovodstvu minilo že več kot tri leta, inšpektorica ne more več zahtevati razveljavitve pogodbe.

Uslužbenka pogojev za delovno mesto v računovodstvu še vedno ne izpolnjuje. Od leta 2010 je kljub temu prejemala za en plačni razred višjo plačo.

Leta 2008 je občina Straža v oddelek za urejanje prostora in investicije zaposlila uslužbenko, pri kateri sploh niso preverjali, ali izpolnjuje zahtevano izobrazbo. Zaposliti bi jo morali v najnižji uradniški naziv, a je niso. Tudi v tem primeru ima inšpektorat zvezane roke, saj je od zaposlitve minilo več kot tri leta in zato ne more predlagati razveljavitve pogodbe.

Podobne nepravilnosti z arbitrarnim uvrščanjem v plačne razrede in uradniške nazive je inšpektorica ugotovila tudi pri nekaterih drugih zaposlenih, vključno z direktorico tamkajšnje občinske uprave.

Inšpektorica je županu Dušanu Krštincu določila 60-dnevni rok za odpravo ugotovljenih nepravilnosti. A je inšpektorat zaprosil za podaljšanje roka. Pred tremi meseci so z občine Straža na inšpektorat poslali nekaj dokazil.

"Po pregledu je inšpektorica ugotovila, da v vseh nepravilnosti niso odpravili, zato jim je določila nov 30-dnevni rok," so sporočili z inšpektorata.

Občina Straža | Avtor: Wikipedia Wikipedia

Z občine so nam na vprašanje odgovorili z nekaj skopimi odgovori.

Pojasnili so le, da so z eno uslužbenko sklenili aneks in ji za en plačni razred znižali plačo. Druga pa je v tem času pridobila ustrezno stopnjo izobrazbe, zato so aneks sklenili glede na njeno novo izobrazbo. Preveč izplačanih plač javnim uslužbenkam ne bo treba vračati.

Dodajajo, da so večino nepravilnosti odpravili, nekatere pa v dogovoru z inšpekcijo še odpravljajo.

Prodajali knjige, kje je denar?

To pa še ni vse.

Nadzornemu odboru občine straža se zdijo sumljivi tudi občinski posli s prodajo obsežne monografije o Straži, ki jo je leta 2014 financirala občina.

Natisnjenih je bilo 1.520 knjig. Župan v odgovorih na vprašanja nadzornikov trdi, da knjig niso nikoli prodajali, pač pa so jih podarjali za protokolarne namene, ob posebnih priložnostih, obiskih v drugih občinah in tudi gostom v naši občini, pravijo predstavniki nadzornega odbora.

Da župan ne govori resnice dokazujejo z zapisom na občinski spletni strani, da lahko domačini knjigo ob njeni predstavitvi kupijo po promocijski ceni pet evrov. "Objava na spletni strani dokazuje, da so se knjige prodajale že v letu 2014," so odločni.

Po prejemu osnutka poročila o nadzoru zaključnega računa občine Straža so tamkajšnji uslužbenci zapis s spletne strani umaknili.

"Radi bi se dokopali do podatka, koliko knjig je bilo prodanih in koliko gotovine iz tega naslova je prejela občina," zahtevajo nadzorniki. V skladišču se medtem nabira prah na še več kot 650 izvodih knjig. 

Zaradi domnevno spornih poslov pri prodaji knjig so na policijo podali ovadbo. 

Ko smo župana vprašali, koliko je občina zaslužila s prodajo knjig, nam je odgovoril, da je knjige prodajalo Turistično društvo Straža in da občina o zaslužku ne ve ničesar.

Da v tem primeru res ni bilo vse po črki zakona, so nam potrdili na novomeški policiji. Sporočili so nam, da so na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu zoper eno osebo podali kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja. Ali je ovaden župan, nam zaradi varovanja osebnih podatkov niso sporočili.  

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar @narhist
    @narhist 21:22 01.junij 2017.

    Ne vem zakaj naj bi uslužbenka vračala, saj se ni sama zaposlila in določila plače. Prvo odpustit tistega, ki take pogodbe o zaposlitvi/povišanju v imenu občine podpisuje in njega terjat za vračilo, ker je odgovoren za "napako".

  • Senior 17:07 01.junij 2017.

    Pri nas se kaj takega ne more zgoditi, ker nam vladajo korupcija in lopovi. Kdaj je pri nas lopov vrnil denar? Najbrž ga bo vrnil ob "Svetem Nikoli"! Slovenija je raj za kriminalce, to se sliši že po celi Evropi.

  • k0libri 15:19 01.junij 2017.

    Gremo staviti, da ne bo vračal.