Slovenija
17 ogledov

Od odhoda do poziva k arestu

Udeleženci gibanja Tukaj je Slovenija so pred državno proslavo razkrili svoje tr
1/3
Bralec Žurnala24
Pred osrednjo državno proslavo na Kongresnem trgu je bilo, tako kot vsako leto, mogoče opaziti mlajše protestnike s transparentom "Hej tovariši v arest vsi", ki so pozdravljali prepoved marširanja s simboli prejšnjega totalitarnega režima. Nihče ne razkrije, kdo je avtor spornega povezovalnega govora.

Vodja koordinacijskega odbora za državne proslave Božo Predalič je za STA dejal, da so scenarij proslave prilagodili ravni praznika. "Praznovala se je razglasitev slovenske države, dan državnosti, zato se nam je zdelo prav, da so bili k sodelovanju povabljeni praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne," je pojasnil Predalič.

Predalič sicer vso čast izraža tistim, ki so za domovino tvegali svoja življenja, a je prepričan, da je treba pač razmejiti "zgodovino po odsekih". Ta trenutek se je praznovala slovenska osamosvojitev in temu primerno smo vabili, kar se mi je zdelo povsem korektno in prav, je še poudaril. Glede na številne čestitke, ki jih je prejel po koncu slovesnosti, Predalič sklepa, kot je še dodal, da jim je bila proslava državnosti zelo všeč.

Predaliča so k odstopu že pozvali v Liberalni akademiji. Proslava je po njihovem mnenju "izzvenela v duhu totalitarističnega zanikanja zgodovine" in kot napad na vrednote NOB in osebno Janeza Stanovnika. 

"Težko bi se lahko spomnili bolj zavržne interpretacije, uradno izrečene na najpomembnejši državni proslavi, kjer je nekdo predstavil borce NOB za nič manj kot agresorje! Predlagamo, da se do teh besed ogradi sleherni politični akter v Sloveniji," so med drugim zapisali.

Pozivali k arestu tovarišev

Sama organizacija državne proslave na Kongresnem trgu je močno razdelila Slovence, saj nanjo niso povabili praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, hkrati pa so bili s proslave naknadno izločeni tudi praporščaki še treh veteranskih organizacij – Zveze društev General Maister, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in Zveza društev vojnih invalidov Slovenije. V znak protesta je udeležbo odpovedalo še Združenje Sever.

S takšno odločitvijo so se očitno strinjali mladi iz gibanja Tukaj je Slovenija, ki so na Prešernovem trgu nekaj ur pred proslavo, kot nas je opozoril bralec, ki je prek storitve JAZ POROČAM poslal tudi fotografije, razkrili transparent "Za Slovenijo" in v neposredni bližini Kongresnega trga transparent "Hej tovariši v arest vsi" s podobo namrščenega Kučana, ki ima pred seboj nasmejano masko Jankovića.

Slednji so v svoji izjavi tudi pozdravili odločitev organizatorjev proslave, da prepovedo marširanje s simboli prejšnjega totalitarnega režima.

S takšno odločitvijo se, kot je opozoril v svojem govoru, ni strinjal predsednik države Danilo Türk. Ločevanje je neodgovorno ravnanje, ki nas po nepotrebnem deli, je povedal Türk. "Nocoj vseh ni tukaj, vendar so z nami prav vsi. 'Domovina je ena, nam vsem dodeljena'," je citiral Otona Župančiča.

Čerin zapustil proslavo

Državna proslava na Kongresnem trgu. | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Igralec in govorec Jernej Kuntner, ki je na oder prišel po govoru slovenskega predsednika, pa je s svojim govorom povzročil predčasni odhod ljubljanskega podžupana Aleša Čerina s prolave.

Ta je za zurnal24.si sinoči dejal, da je državna proslava zato, da se praznuje enotnost in ne zato, da se razdvaja in obračunava s komerkoli. Zlasti pa ne po govoru predsednika republike.

Kuntner je med drugim namreč dejal, da smo želeli mirno oditi na svoje, "oni pa so na nas poslali eno najmočnejših armad v Evropi". "Slovenija je takrat pogumno ostala v obrambi, proti odporu so javno nastopile posamične organizacije zveze združenj borcev, njihov sedanji predsednik pa je že pred tem dejal, da bi bila odcepitev Slovenije od Jugoslavije za nas samomor".

Ob tem je dodal, da so v vojni za Slovenijo padle tudi žrtve in da naj ne začnemo njihovega spomina s totalitarnimi simboli, "ki jih je nosil agresor. Ravno oni in njihovi svojci so dali največ, kar človek lahko da, da je Slovenija danes svobodna in neodvisna".

Nihče ne pove, kdo je avtor govora

Po mnenju Liberalne akademije je bil Kuntnerjev povezovalni govor "vnaprej spisan kot svojstven pritlehen obračun z vsemi, ki so že v pripravah pravilno podvomili v čisto politizacijo proslave". Predalič na vprašanje STA, kdo je avtor govora ni hotel odgovoriti.

Kuntner pa je v izjavi, objavljeni na spletni strani 24ur.com, dejal, da ne ve, kdo je napisal govor, in da ga je samo prebral. Na vprašanje, ali se mu je zdel govor povezovalen, je odgovoril, da se v to ni poglabljal: "Igralci opravimo svoj posel, analize delajo pa drugi."

Komentarjev 32
  • nahtigal 20:57 28.junij 2012.

    no si že malo obrnil še malo se poskusi, ko boš rekel krivci za poboje in brez političnih oznak boš pa že skoraj tam

  • mmiillaann 12:22 27.junij 2012.

    LionelPa ti sploh kaj razmišljaš v svojem zavoženem življenju?Joj joj

  • axl 11:08 24.junij 2012.

    Ja ima, je pa tudi v kazenskem pregonu za "zločine" STORJENE PROTI POŠTENIM IN DELAVNIM LJUDEM. Tukaj se vidi sprevrženost SDS-a, po drugi strani pa dokaz, da je bilo lastninjenje v času jajčkota zakonito.