Slovenija
6 ogledov

Od packov le drobiž

Ravnanje z odpadki vsak dan nadzira osem inšpektorjev, pravijo na MOL. (Foto: Bo Žurnal24 main
Odpadki. Za nepravilno ravnanje v šestih letih za 24 tisoč evrov glob.

Na inšpektoratu Mestne občine Ljubljana (MOL) so lani za nepravilno ravnanje z odpadki izrekli za 16.800 evrov glob, predlani pa za slabih sedem tisoč evrov. Od leta 2005 do 2008 niso nikogar kaznovali, ampak so o tem pisno opozarjali upravnike stanovanjskih stavb in lastnike družinskih hiš, pravi Bogomira Skvarča Jesenšek, glavna 
inšpektorica.

100 evrov je najnižja globa za nepravilno ravnanje z odpadki v MOL. Najvišja globa je 125 tisoč evrov.

Globe so sicer od sto evrov do 125 tisoč evrov, odvisno od tega, ali je prekršek storila fizična ali pravna oseba, od velikosti podjetja in vrste prekrška. S sto evri se kaznuje posameznik, ki brska po posodah in vrečkah, razmetava odpadke ter onesnažuje prevzemna mesta in zbiralnice. Da ga inšpektor oglobi, ga mora ujeti na kraju prekrška. Enako velja za “velike” prekrškarje – s 125 tisoč evri lahko inšpektorji oglobijo le srednja ali velika podjetja, ki komunalne odpadke odlagajo v nasprotju z odlokom o javni službi zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov. V MOL nadzor vsak dan izvaja osem inšpektorjev, pravi Skvarča Jesenškova in dodaja, da občasen poostren nadzor izvajajo s policijo in javnim podjetjem Snaga, lokacije pa izbirajo glede na prijave občanov, ugotovitve policije in Snage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.