Slovenija
29 ogledov

Od polnoči čez mejo le z dokumenti

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii Saša Despot
Slovenija bo opolnoči v celoti uveljavljala schengenska pravila in čez mejo spuščala le tiste osebe, ki imajo ustrezne dokumente.

"Od polnoči migracij po zahodno-balkanski poti na način, kot je potekal do sedaj, ne bo več," so sporočili z notranjega ministrstva, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar.

PREBERITE ŠE: 

Včeraj so voditelji držav ali vlad EU v Bruslju sprejeli izjavo, s katero so se zavezali k uresničitvi sklepov Evropskega sveta z dne 18. in 19. februarja 2016.  "Ti nalagajo državam članicam, da ponovno v celoti začnejo izvajati določbe Zakonika o schengenskih mejah in da migracij po zahodno-balkanski poti na način, kot je potekal do sedaj, ni več,"  so pojasnili na ministrstvu. 

Kdo bo lahko prečkal mejo?

Dodajajo, da to pomeni, da bodo v Slovenijo lahko vstopili tujci, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v državo, osebe, ki izrazijo namero vložiti prošnjo za mednarodno zaščito v Sloveniji in posamezniki, pri katerih se bo na podlagi individualne obravnave dovolil vstop iz humanitarnih razlogov, predvidenih v  zakoniku o schengenskih mejah.

"Od polnoči dalje slovenska policija ne bo več izvajala določb skupne izjave, ki je bila podpisana na sestanku v Zagrebu, o čemer je slovenska policija že obvestila policije držav na zahodno-balkanski poti," poudarjajo na ministrstvu.

Vrača se Šengen

Ministrica za notranje zadeve je o tem danes govorila s svojima kolegoma ministroma iz Avstrije in Hrvaške. 

Da bo Slovenija danes ali jutri ponovno v celoti uveljavljala schengenska pravila in čez mejo spuščala le tiste osebe, ki imajo ustrezne dokumente, je že po včerajšnjem dogovoru med EU in Turčijo pojasnil slovenski premier Miro Cerar.

Komentarjev 10
  • maresem 06:56 09.marec 2016.

    Potegni ga jim.... jih je veliko takih.

  • maresem 06:55 09.marec 2016.

    Slovenijo je lahko sram, da mora to objaviti. Meja bi morala biti vedno zaprta, če je šengen, ker ga pa ni bilo... je pa tako, kot je.... sranje.

  • Vesoljec 02:06 09.marec 2016.

    Pomoč potrebuje Makedonija. Grčija je pa vrsto led izigravala mnoge evropske države, vključno s Slovenijo. Sedaj naj nosijo posledice. Pa če bi želeli, bi že davno močno omejili delovanje tihotapcev.