Slovenija
21 ogledov

Od poroke na meji ni bilo nič

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Konec leta 2007, ko je Slovenija vstopila v schengensko območje, so voditelji Italije in Slovenije v en glas trdili, da so meje dokončno padle. A sklicevanje na banalnost je preprečila poroko na skupnem trgu.

28-letna Italijanka Valentina Mise in 29-letni Anglež Mathew Tierney sta se želela vzeti na trgu Evropa, skupnem trgu obeh Goric, ki simbolično povezuje državi, še dve desetletji nazaj vsako na svoji strani železne zavese. A njuna želja je v Furlaniji-Julijski krajini in Italiji sprožila vročo polemiko, saj je goriški župan Ettore Romoli trdil, da poroke ne more opraviti izven občinskih prostorov.

Njuno željo so sicer podprli nekateri svetniki občinskega sveta v Gorici, vendar niso uspeli. Ni jima preostalo drugega,  kot da sta se poročila na goriški občini, cerkveno poroko pa sta imela tostran meje na Sveti Gori.

Po povratku iz Svete gore je mladoporočenca na trgu Evropa sprejel novogoriški župan Mirko Brulc. Tako je ustregel njuni želji, da sta na dan njune poroke stopila na skupni goriški trg. Mladoporočencema je podaril simbolično darilo in poudaril, da je trg simbolični prostor, kjer "sta se poročili tudi Slovenija in Evropska unija".

Tudi Romoli se je prikazal
Na krajšo slovesnost na skupni trg pa je prišel tudi goriški župan Romoli. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da kljub zadnjim polemikam okrog te mednarodne poroke Gorici dobro sodelujeta.

Valentina in Mathew sta se spoznala med študijem, po poroki v Italiji in Sloveniji pa bosta živela v Manchestru, rodnem mestu ženina. Zadovoljna nevesta je po sprejemu dejala, da sta si poroke na trgu dveh držav želela zaradi njegove simbolike, saj tudi sama prihajata iz mešanih družin in dveh različnih držav; tudi svatje na poroki so bili velika in pisana mednarodna druščina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.