Slovenija
179 ogledov

Od ruskih firm je bolj malo biznisa

Vila v Portorožu Suzana Kos
Prihodki. V osrednji Sloveniji in na Obali ima sedež 400 ruskih podjetij; več kot polovica ima minimalne prihodke.

"Res je, v večini primerov ustanovijo podjetje le zato, da lahko pri nas kupijo nepremičnino, saj je kot fizična oseba ne morejo. To potrjujejo tudi podatki o prometu večine ruskih podjetij pri nas; za dejavnost se nekaj napiše, trgovina ali kaj podobnega, in to je to," razlaga predstavnik računovodskega servisa, ki skrbi predvsem za ruska podjetja.

Po podatkih Ajpesa je pri nas 553 podjetij v lasti Rusov – večina, več kot 300, ima sedež v Ljubljani in okolici; na Obali jih je 86.

Letni priliv minimalen

Od vseh ruskih podjetij s sedežem v osrednji Sloveniji jih je imelo lani 93 od nič do le sto evrov prihodkov, 128 pa manj kot tisoč evrov na leto. V vsem lanskem letu so sicer vsa ruska podjetja v osrednjem delu države ustvarila za 49 milijonov evrov prometa, od tega dve tretjini eno podjetje, ki očitno ni le poštni nabiralnik.

Na Obali je jih je od skupaj 86 ruskih podjetij kar 23 imelo od nič do sto evrov prihodkov; 39 ali skoraj polovica podjetij pa je imela manj kot 20 tisoč evrov prihodkov v vsem letu.

Več na istem naslovu

V Ljubljani smo na naslovu Dunajska cesta 56 našteli kar 59 ruskih podjetij – večinoma brez premoženja in večjih prilivov. "Veliko Rusov se odloči podjetje ustanoviti, potem pa čakajo. Trenutno tudi na to, kaj se bo zgodilo z našo državo. Rusi so zelo zahtevni kupci in natančno vedo, kaj hočejo za svoj denar," razlaga nepremičninar, ki ne želi biti imenovan. Po njegovi oceni nas je zdaj odkril ruski srednji sloj.

Milijonske vile malih firm

Po Portorožu kroži govorica, da so Rusi pokupili polovico kraja. Tam prebiva med drugimi Genadij Lisak, ki ga je z mednarodno tiralico zaradi organiziranega kriminala iskal Interpol. Prek podjetja Sedanka je lastnik razkošne vile, sredstva podjetja presegajo tri milijone evrov (gre za vrednost hiše, kjer je registrirano podjetje), prihodkov pa ima nekaj tisoč evrov.

Podobnih primerov, ne le na Obali, smo našli precej: razkošne nepremičnine, prihodki podjetij, ki jih imajo v lasti, pa zanemarljivi. Redkobesedni domačini v eni od portoroških ulic, kjer smo si ogledali štiri ruska podjetja in njihove vile, o "biznisu" svojih slovanskih sosedov ne vedo nič. Večina jih ugiba, ali se morebiti ukvarjajo s pranjem ali posojanjem denarja. Policija Rusov posebno ne spremlja, po javno dostopnih podatkih pa niso vpleteni v večja odkrita kazniva dejanja.

Komentarjev 7
  • privat 13:20 30.maj 2013.

    kot da je rusom cilj prikazati večje dohotke??

  • jons 11:42 30.maj 2013.

    In kaj ti bo dal oligarh? Brez skrbi oligarhi so tudi taki tiči, ki samo jemljejo in nič ne dajejo.

  • suzana.kos 09:19 30.maj 2013.

    Hrvatič ima, no, je imel denar, okusa pa nobenega, to je res.... sicer pa bi me veselilo, da bi Slovenski kupovali nepremičnine pri nas, da bi imeli mladi možnost iti na svoje...drugo me pa dejansko žalosti