Slovenija
18 ogledov

Od snega je minil že en teden, pločniki še vedno polni vej

Veje na pločniku bralka
Bralka nam je poslala fotografije, ki je posnela med današnjo potjo v službo. "Ne morem verjeti, da so teden po tistem, ko je sneg polomil vejevje dreves, po pločnikih in kolesarskih stezah še vedno kupi vej, ki ovirajo pešce in kolesarje.

Z ljubljanske snage, ki je zadolžena za sanacijo, so nam sporočili, da je aprilski sneg poškodoval več kot desetino vseh dreves v mestu, kar številčno pomeni kar deset tisoč od 70 tisoč dreves. Po Poti spominov in tovarištva je denimo poškodovanih kar štiri petine dreves. 

"To pomeni dvoje: da je dela veliko (in je za sanacijo potrebnega več časa), poleg tega urejanje razmer ne vključuje samo odstranjevanja padlih dreves in vej  s tal, pač pa je treba odžagati/podreti ali obžagati drevesa, odstraniti polomljene veje (nekatere tudi s pomočjo dvigala). Odstranjevanje vej, predvsem dolgih in debelih, je nevarno opravilo, zato ga morajo opravljati profesionalci," pojasnjujejo na Snagi. 

 

 

 

 

 

 

 

Za odstranitev vseh vej bosta potrebna še najmanj dva tedna, vsaj en mesec pa bomo rabili, da drevje arboristično obrežemo, dodajajo. 

Škode je za pol milijona evrov 

Na vprašanje, zakaj posledic slabega vremena, ki jih je prinesel aprilski sneg, niso bolj aktivno odpravljali med prazniki, so nam s Snage odgovorili, da je sanacija predvsem na prednostnih lokacijah (ceste, zdravstveni domovi, vrtci, …) potekala do vključno sobote. A nato sta sledila dva dneva obilnega deževja, ko je bilo delo prekinjeno. 

"Razumemo, da bi občani želeli imeti vse urejeno v čim krajšem možnem času, vendar pri tovrstni sanaciji obstaja kar nekaj varnostnih tveganj, ki so v neugodnih vremenskih razmerah še večja," poudarjajo. 

Na terenu sicer dela približno 90 usposobljenih delavcev ljubljanske Snage in njihovih podizvajalcev. 

O končni oceni škode na javnih površinah je še prekmalu govoriti. Ocenjujemo pa, da bi lahko stroški sanacije (vključno z zasaditvami novih dreves) segli tudi do pol milijona evrov. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 06:26 06.maj 2016.

    Ona krota lazliva,ki je direktor za sanacijo poskodovanih vej ,je na debelo lagal,da njegovi delavci ne delajo v dezju,ker se lahko prehladijo in lahko komu spodrsne....bla,bla,bla

  • Avatar Leon
    Leon 12:18 05.maj 2016.

    Na zaprtem oddelku FITNES Slovenije lenari na stotine oseb ,ki bi lahko opravljali tovrstna dela kot to počnejo v civiliziranem svetu. Tudi begunci so pokazali voljo do dela ............pa nič z našimi birokratskimi paraziti. Žarnica na podstrešju je crknila ?

  • zdrej 10:15 05.maj 2016.

    Saj je pa prekomerna brezposelnost. Za taka bolj preprosta dela bi vzeli nekaj 10 delavcev, da se to v par dneh naredi. Tisti, ki so zaposleni, pa pač dobijo zahtevnejše zadolžitve. Če pa to ne gre, pa se vrši ...prikaži več pritisk (vsaki dan email, vsakih par dni telefonski klic) na politike.