Slovenija
49 ogledov

Od torka na dopustu

Franc Gajšek, 80-odstotni lastnik Laboda, meni, da je likvidacija tudi za delavc Žurnal24 main
Večinski lastnik Laboda Franc Gajšek je v ponedeljek delavce seznanil z namero o likvidaciji, ki naj bi bila za Labod edina rešitev.
 

3,6

milijona evrov znašajo terjatve upnikov in bank do Laboda.

Po pripovedovanju nekaterih Labodovih delavk je v ponedeljek zjutraj kot strela z jasnega mednje udarila napoved direktorice Ane Založnik, da bodo vsi proizvodni delavci od torka pa do konca meseca na dopustu. Na zboru delavcev jim je večinski lastnik Franc Gajšek povedal, da naj bi na skupščini delničarjev Laboda, ki bo 20. aprila, odločali o predlagani likvidaciji podjetja.

 

Prihodnji meseci

20. aprila bodo Labodovi delničarji odločali o začetku postopka redne likvidacije. Do takrat bodo vodje oddelkov pripravili seznam potrebnih kadrov za v prihodnje.

20. maja se izteče odpovedni rok, ki je v postopkih redne likvidacije 30 dni. Delavci, ki jih ne bodo več potrebovali, bodo prejeli odpravnine.

Junija in julija naj bi potrebno število ljudi (po Gajškovih besedah polovica od zdaj 190 zaposlenih) že delalo v družbah Labod in Labod In.

Leto ali dve pa bosta, kot je to za likvidacije običajno, potrebni do sklepa likvidacije.

Strah jih je
"Povedal nam je, da je zaradi razmer treba zmanjšati tako proizvodnjo kot režijo ter da je likvidacija za nas boljša rešitev kot stečaj. To, da so nam povedali, da bomo od torka naprej na dopustu, je bil za nas velik šok," nam je povedala ena izmed šivilj, ko je zapuščala tovarno, v kateri dela 37 let. "Bojimo se prihodnosti. Šivilja sem že 32 let. Zaradi dela sem tudi invalid druge kategorije. Vprašanje, kdo me bo še hotel v službo," je potožila njena sodelavka.

"Malo smo presenečeni nad namero za likvidacijo, ker se je vse zgodilo tako na hitro. Čeprav smo po eni strani to pričakovali, saj nam je bilo rečeno, da bo potrebno prestrukturiranje podjetja. Verjetno je to res edina pot, da se ohrani kar največ delovnih mest," meni Gregor Teršar, vodja Labodovega sindikata. V ponedeljek popoldne nam je sicer Teršar povedal še, da si je vodstvo ob koncu delovnega dne glede dopusta nekoliko premislilo, saj naj bi nekaj delavk v prihodnjih dneh vendarle delalo, da bodo lahko izpolnili naročila kupcev.

Za Gajška ni vse črno
Da jim redne likvidacije ne bi uspelo kakovostno izpeljati, Gajška ne skrbi: "Skupaj z vsemi terjatvami in odpravninami delavcem bo obveznosti za več kot 4,5 milijona evrov. Samo lokacija tovarne v Novem mestu, ki je nepotrebno premoženje glede na velikost podjetja zdaj, je bistveno več vredna, kot je ta znesek. Kar pomeni, da je premoženja tako za potrebno sanacijo kot izvedbo likvidacije več kot dovolj."

O v ponedeljek predstavljenih ukrepih Gajšek meni, da lahko preživijo blagovno znamko in vsaj polovico zdaj zaposlenih ljudi. "Ni vse tako črno, kot je bilo videti ob objavi sklica skupščine s predlogom likvidacije," še dodaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.