Slovenija
1182 ogledov

Od torka naprej v obtoku novi evrski bankovci

Bankovci za 100 in 200 evrov
1/3
Banka Slovenije
ECB v obtok pošilja nove bankovce za 100 in 200 evrov.

Evropska centralna banka bo v torek, 28. maja v obtok poslala nove bankovce za 100 in 200 evrov. Bankovca imata nova in inovativna zaščitna elementa, in sicer hologram s sateliti in izboljšano smaragdno zeleno številko.

"Po bankovcih za 5, 10, 20 in 50 evrov sta stotak in dvestotak zadnja dva apoena iz serije Evropa, ki je z njima tako zaključena," pojasnjujejo pri Banki Slovenija. 

Nova bankovca za 100 in 200 evrov se po velikosti razlikujeta od svojih predhodnikov. "Zdaj sta oba apoena enako široka kot bankovec za 50 evrov," razlagajo pri BS. "Dolžina je ostala enaka, pri čemer še vedno velja, da čim daljši je bankovec, tem večja je njegova vrednost. Ker so bankovci za 50, 100 in 200 evrov enako široki, so tudi bolj priročni za uporabo in primernejši za obdelavo v različnih napravah. Bolje gredo tudi v denarnico in bodo trajali dlje, ker se bodo manj obrabili in trgali."

Poleg zaščitnih elementov, ki so vidni s prostim očesom, so na evrskih bankovcih tudi strojno berljivi zaščitni elementi. "Na bankovcih za 100 in 200 evrov so bili ti izboljšani, dodani pa so bili tudi novi, tako da je bankovce mogoče hitro obdelati in preveriti njihovo pristnost," razlagajo pri BS. "Kot je v svojem nagovoru ob razkritju bankovcev poudaril član Izvršilnega odbora ECB Yves Mersch, bo z uvedbo novih bankovcev celoten niz evrskih bankovcev še naprej dobro zaščiten pred ponarejanjem. Tako bodo bankovci še bolj varni, olajšuje pa se tudi njihova obdelava v napravah in avtomatih ter preverjanje pristnosti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.