Slovenija
352 ogledov

Od torka v obtoku nov bankovec

Bankovec za 50 evrov Evropska centralna banka
Od torka, 4. aprila, bo v obtoku nov bankovec iz serije Evropa.

Po bankovcih za pet, 10 in 20 evrov bo v obtok naslednji teden prišel še nov bankovec za 50 evrov. To je sicer bankovec, ki se vsaj glede na statistične podatke Evropske centralne banke, najpogosteje uporablja. V obtoku je več kot 8 milijard bankovcev za 50 evrov, kar je lani predstavljalo približno 45 odstotkov vseh evrobankovcev.

Na novem bankovcu je v prosojnem okencu na zgornjem delu holograma portret Evrope, ki ga je mogoče videti z obeh strani bankovca. Prav tako lahko portret Evrope vidimo v vodnem znaku, na sprednji strani bankovca pa je tudi svetleča številka, ki ob premikanju naprej in nazaj spreminja barvo.

Priprave na nov bankovec tečejo že dlje časa ... Javnosti so novo podobo predstavili že lani. Od lanskega aprila pa nacionalne centralne banke Eurosistema proizvajalcem opreme za bankovce nove bankovce tudi posojajo za testiranje na napravah. Do večjih težav zato pri poslovanju z novimi bankovci ne bi smelo prihajati.

Centralne banke bodo po pojasnilih Evropske centralne banke sicer več mesecev vzporedno izdajale bankovce za 50 evrov prve in druge serije, da bi porabile preostale zaloge.
 

Prenovi bankovca za 50 evrov bo sledila še prenova bankovcev za 100 in 200 evrov, medtem ko bankovca za 500 evrov ne bodo več tiskali. Petstotaki iz prve serije, ki so že v obtoku, ostajajo zakonito plačilno sredstvo brez časovne omejitve.

Bankovec za 50 evrov | Avtor:  Evropska centralna banka Evropska centralna banka

Komentarjev 2
  • kapibara 08:27 02.april 2017.

    Bo bo bo . ob dvigu penzije na banki :-)Še kčemška je višja od 50

  • sprehajalec 22:46 01.april 2017.

    Državljan, ki ni na Javnem ali Drnovškovi penziji, ga itak ne bo videl.