Slovenija
12 ogledov

Od Trsta do Rima je tudi drago

vinjete_bobo191108 Žurnal24 main
Evropska poslanka na primeru slovenskih vinjet in cestnin v Italiji sprašuje Evropsko komisijo, kako omogoča načelo sorazmernosti.
 

Vinjet ne bomo ukinili

Kandidat za prometnega ministra Patrick Vlačič je v torek na zaslišanju v DZ napovedal, da nova vlada vinjetnega sistema ne bo ukinila. Dosedanji minister Radovan Žerjav, ki je vinjete uvedel, pa je nedavno že dejal, da bo Slovenija morala uvesti tudi vinjete za krajše obdobje.

Evropska poslanka Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) je na Evropsko komisijo naslovila pismo glede vinjet, v katerem ugotavlja, da so vinjete v Sloveniji že dosegle želene rezultate, saj se je povečala pretočnost prometa, s tem pa sta se zmanjšala onesnaževanje zraka ter poraba goriva. Zanima jo, kako omogoča načelo sorazmernosti ukrepov v EU. Za primer navaja, da je plačilo enkratne cestnine od Trsta do Rima po vrednosti približno enako plačilu za polletno vinjeto v Sloveniji. Njeno vprašanje se nanaša na oceno komisije, da so eno- oziroma polletne vinjete diskriminatorne do tujcev, ter od Slovenije zahteva uvedbo vinjet za krajše obdobje.
Komisijo sicer sprašuje tudi, kako obravnava okoljske nalepke v mestih ter kdaj bo izpeljala projekt elektronskega cestninjenja oziroma kje se je projekt ustavil. Kot je spomnila, je prav komisija članice EU pozivala k čimprejšnji uvedbi elektronskega cestninjena, vinjete pa so, kot poudarja, prvi korak na poti k njemu. V skladu s pravilnikom Evropskega parlamenta mora komisija podati odgovor na pisno vprašanje v roku šestih tednov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.