Slovenija
332 ogledov

Od "ukradenih duš" do avatarjev

Speculum Artium 2017 Amar Ferizović V četrtek je festival obiskalo že več kot 1000 šolarjev in dijakov.
V četrtek je svoja vrata devetič odprl Speculum Artium, največji festival novomedijske kulture v Sloveniji.

V Delavskem domu Trbovlje (DDT) bo od četrtka do sobote spet zelo pestro. Festival novomedijske kulture Speculum Artium je že na dan odprtja (pred uradno otvoritvijo) privabil več kot 1000 šolarjev, dijakov in ostalih obiskovalcev, znova pa je združil izvirne
ustvarjalce z vsega sveta, od ZDA do Japonske.

Če želite vstopiti v virtualne svetove, se preizkusiti v letalskem simulatorju, komunicirati s sesalci, ki niso vrste Homo Sapiens, se udeležiti delavnice v Lego robotiki, ali poslušati virtualnega DJ-ja, ob tem pa še malce razmisliti o položaju slehernika v sodobni z mrežami prepredeni visoko-tehnološki družbi, potem je Speculum Artium pravi naslov za vas.

Delavski dom Trbovlje Iskanje alternativ Slovenija Bodo Trbovlje postale slovenski Linz?

Namen festivala, ki ga lahko obiščete brezplačno, je približati novomedijsko kulturo širšemu občinstvu in mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije. Organizatorji poudarjajo, da nam pogosto manjka znanja in zavedanja o tem, kaj z novimi tehnologijami sploh početi in da je eden od njihovih ciljev "humanizacije tehnologije". 

Izraz novomedijska (intermedijska) kultura je sicer vse bolj prisoten v javnem prostoru, čeprav veliko ljudi njegovega pomena ne pozna prav natančno. To je karta, na katero so po zatonu energetike in težke industrije stavili v Trbovljah. Novomedijska paradigma združuje umetnost, znanost, tehnologijo in gospodarstvo, koncept pa se nezadržno širi po zemeljski obli.

Speculum Artium 2017 letalski simulator | Avtor: Amar Ferizović Amar Ferizović

Za opolnomočenje depriviligiranih

Letošnji Speculum Artium nosi naslov Umetnost in znanost za opolnomočenje (Art and Science to Empower). V razstavnem programu si lahko ogledate najnovejše stvaritve z omenjenega področja. Festival je primeren tudi za otroke, saj so za mlajše generacije pojmi kot "virtualna resničnost" ali "dialog med umetno inteligenco in človekom" precej lažje dojemljivi kot za njihove starše ali stare starše.

"Včasih se nam je zdelo smešno, ko smo v kakšnem dokumentarnem filmu videli domorodce v Afriki ali Avstraliji, ki se niso pustili fotografirati, ker so se bali, da jim bodo s tem ukradli del duše. Tako se mi včasih zdi, da se pri nas nekateri starejši ljudje na nekem iracionalnem nivoju upirajo novim tehnologijam, ker jim 'kradejo dušo'. Mlajše generacije so precej bolj odprte, saj so jim bili nekateri novi prijemi položeni v zibelko," je pred otvoritvijo dejal Zoran Poznič, vodja projekta Trbovlje novomedijsko mesto in direktor DDT.

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje Virtualni muzej Slovenija Vstopite v črno srce premogovnika

"Zahodna civilizacija prihaja do zidu, ki mu lahko rečemo razčlovečenje. Z uporabo vedno novih in novih tehnoloških izumov gre svojo rakavo pot," je odgovor na vprašanje o namenu festivala začel Poznič. "Naš festival je droben poizkus, da bi uporabo novih tehnologij spreobrnili iz smeri, ki iz nas dela osamelce v boju proti sistemu liberalnega kapitalzma, v smer, da tehnologijo končno začnemo uporabljati za dobro, za socialne namene, za opolnomočenje tistih družbenih skupin, ki so v 21. stoletju depriviligirane. Tukaj gre za poskus, kako jih z novo tehnologijo bolj vključiti v družbo, jih narediti ne le v odgovorne elemente družbe, ampak jih opolnomočiti v smislu kreativnosti," je cilje celotnega dogajanja v Trbovljah opisal Poznič.

All New ASIMO Speculum Atrium DDT Trbovlje ASIMO v Trbovljah Avto Hondin robot navdušil najmlajše

Projekt, ki dobro oriše smernice festivala, so letos v sodelovanju pripravili člani umetniške akademije ter oddelka za nanoznanost in biotehnologijo slovite ameriške univerze UCLA. "Iracionalni in racionalni del človeške narave je skupaj iznedril projekt Octopus Brainstorming, namenjen je merjenju in kanaliziranju možganskih valov vseh živih bitij. S pomočjo naprave lahko ljudje komunicirajo med seboj in vsemi ostalimi sesalci. Gre za zelo inovativen znanstven dosežek," je o delu strokovnjakov z UCLA povedal Poznič.

Speculum Artium 2017 Octopus Brainstorming | Avtor: Speculum Artium 2017 Speculum Artium 2017

"Maša Jazbec v okviru laboratorija Hiroshija Ishigura dela na eksperimentalnem projektu, v katerem lahko človek vse misli in vsa čutila preusmeri v svojega avatarja, ki je zaenkrat še mehanski. S tehnologijo, ki je že na voljo, lahko recimo invalid s čutili robota vidi, sliši, tipa, doživlja svet okrog sebe. Prihodnost je v tem, da bomo z mislimi upravljali vse stroje okrog sebe. Razvoj na tem področju je neverjetno hiter," je še eno od pionirskih del na festivalu predstavil Poznič.

"Končni cilj je to, da bi oseba lahko svoje značilnosti in posebnosti, vse, kar jo dela to, kar je, prenesla v virtualne svetove. To je na dosegu roke."
Zoran Poznič

Video pionirji in zanimivi sogovorniki

Vzporedno s festivalom Speculum Artium bo v prostorih DDT potekal še videofestival DIGITALBIGSREEN 2017, v okviru katerega si bo moč ogledati na mednarodnem razpisu izbrane videe in delo pionirjev v video umetnosti z Univerze uporabnih umetnosti v finskem Tampereju.

V soboto, na zadnji dan festivala, so letos pripravili tudi simpozij na temo Umetnost-znanost-tehnologija in družba za opolnomočenje, razpravljali bodo zanimivi gosti: Gerfried Stocker - direktor Ars Elektronike v Linzu, Ivan Novak iz zasedbe Laibach, dr. James Gimzewski - priznani nano znanstvenik z univerze UCLA (prejemnik Feynmanove nagrade), dr. Janez Strehovec - filozof novih medijev, aktivist Tomo Križnar in mag. Zoran Poznič - vodja programa Trbovlje novomedijsko mesto.

Več o programu festivala Speculum Artium si lahko preberete na tej povezavi.

Speculum Artium 2017 Kalliplokamos | Avtor: Speculum Artium 2017 Speculum Artium 2017

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.