Slovenija
187 ogledov

Od začetka poostrenega nadzora 51-krat "zapiskalo"

Obrežje Barbara Barbič
V slabem mesecu in pol od uveljavitve poostrenega nadzora na meji s Hrvaško so slovenski policisti zabeležili 51 zadetkov v Schengenskem informacijskem sistemu (SIS).

Od 7. aprila dalje je v veljavi uredba EU o nadzoru nad schengensko mejo, ki uvaja sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih mejah EU. Z uredbo se je EU odzvala na teroristične napade v Evropi. Z nadzorom na meji želijo odkriti ponarejene dokumente potnikov, ki prestopajo mejo, pa tudi odkriti tuje borce, državljane EU, ki sodelujejo v oboroženih konfliktih na Bližnjem vzhodu in okolici.

"Mejna kontrola se izvaja skladno z zakonodajo. V primeru nesorazmernega vpliva na pretok potnikov se lahko na posameznih mejnih prehodih izvaja ciljno usmerjena mejna kontrola, da se zmanjšajo čakalne dobe. Težav trenutno ni," stanje opisujejo na Generalni policijski upravi.

mejni prehod Obrežje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Od začetka sistematične mejne kontrole so policisti od 7. aprila do 18. maja odkrili 38 oseb, ki so uporabljali ponarejene, prenarejene ali tuje listine. "Številka je enaka kot v enakem obdobju leta 2016," pojasnjujejo na policiji. Najpogosteje so obravnavali državljane Bosne in Hercegovine, Srbije in Albanije.

V tem času so odkrili 36 zlorabljenih dokumentov, največkrat iz Hrvaške, Albanije, Bolgarije in Srbije. Lani so v enakem obdobju odkrili 54 zlorabljenih dokumentov, največ italijanskih, madžarskih, bolgarskih in srbskih.

Letos zabeležili 72 zadetkov v SIS

Od začetka izvajanja uredbe so zabeležili 51 zadetkov v SIS. Ob tem na policiji poudarjajo, da je število oseb sicer manjše, saj zoper posameznike beležijo več prehodov državne meje v tem obdobju.

Od začetka leta pa do 19. maja so policisti zabeležili 72 takih zadetkov, a je tudi v tem primeru število oseb manjše iz že prej navedenega razloga. Lani so v takem obdobju zabeležili 68 zadetkov.

Hrvaška konec junija vstopa v Schengen

Hrvaška bo 27. junija vstopila v schengenski informacijski sistem. S tem dnem tako lahko pride do spremembe izvajanja nadzora na meji. Komisija v smernicah navaja, da lahko od takrat Slovenija izvaja sistematični nadzor pri vstopu v državo, pri izstopu pa ciljnega. Za Hrvaško velja ravno obratno.

Komisija pričakuje, da bosta državi ravnali usklajeno in med seboj komunicirali. V dneh, ko se pričakuje največja gostota prometa, morata državi ustrezno okrepiti osebje na meji.

V času, ko je turistična sezona na vrhuncu, je smiseln prehod na ciljni nadzor, pod pogojem, da ocene tveganj pokažejo, da varnost ne bo ogrožena. Uvedba ciljnega nadzora na meji pa ne pomeni, da čakalnih dob ne bo, kar so na ministrstvu za notranje zadeve že večkrat poudarili.

ilegalni prehodi trendi | Avtor: GPU GPU

Največ dela za koprske policiste

Policisti imajo še vedno veliko dela z ilegalnimi prehodi meje. Aprila se je število le-teh gibalo na malce nižji ravni kot lani jeseni. Aprila letos so zabeležili 120 ilegalnih prehodov meje, medtem ko so jih oktobra 137. Od 1. januarja 2016 pa do konca aprila letos sicer najbolj izstopata lanski avgust in november, ko se je število dvignilo na 161 in 170 primerov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jozicamurn 01:35 22.maj 2017.

    Maturantje na Hrvaškem že paradirajo po ustaško sredi Zagreba in pri tem ne poznajo zgodovino oz. jo poznajo tako kot to paše Vatikanu in HDZ. Ni jim pomoči. EU jih je sprejela medse in jim pušča odprte roke v širjenju ...prikaži več klero-fašističnih idej in v pranju možganov najmlajšim z napačnimi informacijami, medtem ko bi jih mogla kaznovati za vsako obujanje fašizma. Zakaj smo mi v takšni skupnosti skupaj s takšnimi, ki to NE obsojajo?!

  • wolf.ata 16:31 20.maj 2017.

    PA ZAKAJ BI JIH SPUSTILI V SHENGEN

  • Avatar Džoser
    Džoser 15:49 20.maj 2017.

    Upam,da bomo ustašem sedaj dali misliti ali so dovolj civilizirani ali ne za v evropsko druŽbo?!