Slovenija
11 ogledov

Od zdaj brez provizije

Občinska uprava je delovanje mestne blagajne organizirala na pobudo podžupanje o Žurnal24 main
Občina Postojna bo kot prva občina na Primorskem ponudila plačevanje položnic za občane brez provizije.

Občina Postojna bo, kot prva na Primorskem, z odprtjem mestne blagajne občanom omogočila plačevanje položnic brez provizije za storitve občinskih podjetij (oskrba s pitno vodo, komunalne in pogrebne storitve, najemnine za občinska stanovanja) in šol (osnovna in glasbena šola, vrtec, Ljudska univerza).

˝To bo pripomoglo k zmanjševanju stroškov gospodinjstev,˝
pravijo na postojnski občini, sklicujoč se na pozitivne izkušnje drugih občin, Mariborske in Celjske. Če upoštevamo, da višina provizije za plačilo položnic na bančnem okencu znaša tudi do dva evra, prihranek ni zanemarljiv. Občani bodo položnice brez provizije lahko plačevali v Hranilnici Vipava na Cankarjevi 1 b.

Darilce za bogate

Ali razmišljajo o uvedbi takšne blagajne, smo vprašali tudi druge večje primorske občine. ˝Ne, nismo še razmišljali o tem, se mi pa zdi ideja zanimiva in bom župana obvestil o njej,˝ nam je povedal Bogdan Žižmond Kofol, vodja kabineta župana na Mestni občini Nova Gorica. Opozoril pa je, da se stroški v tem primeru prenesejo na proračun – torej na vse davkoplačevalce, ne glede ena njihov socialni položaj, in ne le na tiste, ki storitve uporabljajo.

˝Zgodi se lahko, da za nekoga, ki ima dovolj denarja, plača stroške nekdo, ki ga ima zelo malo oziroma da nekdo, ki ga ima dovolj, dobi darilce. Verjetno je smotrnejša rešitev skozi socialne transferje, lahko pa bi se banke odpovedale delu zaslužka in znižale, morda celo ukinile provizije za ta plačila,˝
je komentiral Žižmond Kofol. S koprske in piranske občine odgovora še nismo prejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.