Slovenija
1128 ogledov

Odgovarjajo na vprašanje: Kdo pa se bo zavzel za slovenske upokojence?

Upokojenka Boštjan Tacol
Če tudi vi želite pomagati socialno ogroženim upokojencem, da se bodo počutili vredne in spoštovane, pošljite SMS na 1919 z napisom UPORNIK5.

"Znano je, da so starejši ljudje pogosto socialno izolirani, da trpijo zaradi občutka zavrženosti, nekoristnosti za družino, družbo in so mnogokrat osamljeni sploh v mestih. Zato se nam zdi ključnega pomena, da jim pomagamo na način, ko bodo lahko stopili iz svojih tihih stanovanj, v veselo družbo, pisan svet, ko se bodo lahko, npr. za ogled predstave v gledališču, lepo uredili, se počutili vredne, enakovredne, spoštovane," sporočajo "uporniki in upornice" ter "državljani in državljanke sveta", ki začenjajo novo kampanjo Polepšajmo jesen. 

Kampanjo organizirajo UP-ornik, ki ga vodi Boris Krabonja, in Državljani sveta, ki ga vodita Jure Poglajen in David Zorko. Leta 2018 so skupaj izvedli humanitarno kampanjo "Otrokom sveta" in za otroške vozičke za begunske otroke na grškem otoku Lezbos zbrali 25.000 evrov.

Zbrali bi radi najmanj 20 tisoč evrov

Zadali so si, da zberejo vsaj 20.000 evrov, s katerimi bomo vsaj tisoč starejšim v Ljubljani in Mariboru omogočili, da si bodo po lastni izbiri v družbi ogledali operno, gledališko ali plesno predstavo, obiskali kino, koncert, galerijo, muzej, knjižnico, se sprostili v družbi na uri plesa, na telovadbi, meditaciji, ali pa si privoščili malo razvajanja na masaži, pri frizerju ali v kozmetičnem salonu.

Donacije na podlagi dokazil

V Mariboru in Ljubljani bodo poiskali več različnih ustanov in organizacij, ki bi za ceno ene vstopnice oziroma ugodno ceno ponudili gledališko, plesno ali operno predstavo, koncert ali obisk muzeja, galerije, masažnega ali kozmetičnega salona, frizerja ... Iz zbranih donacij bodo na podlagi dokazil o socialni ogroženosti, npr. potrdila o višini pokojnine, upokojencem poravnali stroške. 

Upokojenci ne bodo prejemali denarja

Pričakujejo, da bi lahko obdarili tisoč upokojencev in upokojenk. Ti ne bodo prejeli denarja, pač pa poseben vrednostni bon/vavčer, s katerim bodo lahko šli v na primer gledališče ali na koncert. Seznam bo znan vnaprej, zato bo možna izbira po lastnem okusu. V Ljubljani bo zato poskrbela Slovenska filantropija, v Mariboru pa bo za razdelitev vavčerjev poskrbelo društvo UP-ornik. 

SMS UPORNIK5 na 1919

Kampanja bo potekala od aprila do septembra, finančna sredstva pa bodo zbirali tudi s pomočjo SMS donacij (UPORNIK5 na 1919). Razdelitev vavčerjev se bo pričela predvidoma v drugi polovici septembra in bo trajala do porabe zbranih doniranih sredstev.

Vrhunec kampanje bo posebna dobrodelna glasbeno-plesna prireditev, ki bo 14. junija 2019 ob 20. uri v Ljubljani, v Centru kulture Španski borci. Prihodki od prodanih vstopnic bodo, tako kot sicer zbrana donatorska sredstva, v celoti namenjena socialno ogroženim starejšim.

starejši upokojenci par Slovenija Ker je delal dlje, je dobil 403 evre višjo pokojnino
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.