Slovenija
6771 ogledov

Odgovor Galekoma glede tihotapljenja migrantov

Azilni dom Vič, varnostniki Saša Despot
Policija vodi predkazenski postopek.

Iz podjetja Varovanje Galekom smo zgodaj popoldne prejeli sporočilo za javnost, v katerem pa direktorica podjetja Nataša Pungaršek ni odgovorila na navedbe iniciative za azilante Boj za svobodo, da varnostniki v azilnem domu Vič proti plačilu tihotapijo migrante.

Prosilec, ki naj bi bil, ko je ponoči šel kaditm priča domnevnemu koruptivnemu dejanju varnostnikov, je dogodek prijavil vodstvu azilnega doma, to pa je obvestilo policijo. Ljubljanski kriminalisti so na podlagi ovadbe zoper več fizičnih oseb začeli predkazenski postopek, ki ga vodi in usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so potrdili na policiji. 

Azilni dom Vič video Slovenija Migrant v Azilnem domu Vič videl, kar ne bi smel?

Odpustili več varnostnikov

Kot pravijo pri Galekomu, so sume nepravilnosti, oziroma neupoštevanja pravil azilnega doma zaznali že pred prijavo katerega od azilantov, ne pojasnijo pa konkretno, za kakšen sum gre. Nepravilnosti so povezane z dogodki v azilnem domu Vič maja letos, zaradi česar so odpustiti nekaj svojih varnostnikov. "Zaradi navedenih kršitev smo izvedli ustrezne ukrepe ter o sumu nepravilnosti obvestili upravo urada za migracijo ter policijo in sprožili ustrezne disciplinske in delovno pravne postopke zoper vpletene varnostnike, za katere je kazalo, da dosledno ne upoštevajo pravil azilnih domov,"  pravijo pri Galekomu. "Nikakor pa ti dogodki iz začetka maja 2019 nimajo nikakršne zveze z zgoraj opisanim incidentom z dne, 25.7.2019, saj je družba Varovanje Galekom poskrbela, da varnostniki, na katere je takrat padla kakršnakoli senca suma, niso več opravljali poklica varnostnika pri tej družbi." 

Po prijavi naj bi postal tarča varnostnikov

Priča domnevnemu tihotapljenju, prosilec iz Libije, naj bi namreč, ko je dogodek prijavil, postal žtev trpinčenja in ustrahovanja nekaterih varnostnikov. Prosilec je bil zaradi tega udeležen v več incidentih med 23. in 25. julijem. "Dogajanje s prosilcem za mednarodno zaščito, ki prihaja iz Libije, se je pričelo 24. 7. 2019 v večernih urah, ko je zahteval terapijo, ki jo prejema, saj po njegovem mnenju količina zdravil ni bila ustrezna," pojasnjuje Katarina Štrukelj, v. d. direktorice Azilnega doma Vič. "Ob tem se je neprimerno vedel in postal nasilen, zato je bila poklicana policija in reševalci, ki so prosilca tudi odpeljali," je pojasnila Štrukljeva.

Varnostnik uporabil solzivec

Prosilec se je nato v zgodnjih jutranjih urah vrnil v azilni dom, dogajanje, ki je sledilo, pa pri Galekomu opisujejo tako: "Dne, 25.7.2019, okoli 5. ure zjutraj je na žalost prišlo do enega od nasilnih poskusov enega od prebivalcev azilnega doma na Viču, da bi opozoril nase in dosegel nekakšno spremembo dejanskega stanja, v katerem se je znašel z nastanitvijo v azilnem domu. Omenjeni prebivalec azilnega doma je imel v posesti kar dva noža, pri čemer je z enim od njih grobo napadel našega varnostnika. Napadeni varnostnik je skupaj s kolegi zelo profesionalno ter v skladu s predpisi situacijo umiril brez kakršnihkoli poškodb katerega koli udeleženca ali očividca dogodka, žal pa je pri tem uporabil plinski razpršilec, kar sicer predstavlja dovoljeni in sorazmerni ukrep pri tovrstnih incidentih," pravijo v Galekomu. 

Kot navaja direktorica Galekoma, so o dogodku obvestili policijo ter Urad za migracijo. "V konkretnem primeru je šlo za grobo kršitev predpisov ter zakonodaje s strani enega od azilantov, zaradi česar bo naša družba primorana vložiti tudi kazensko ovadbo v zvezi z ravnanjem predmetnega azilanta." 

Galekom: Nihče ne kriči na prebivalce azilnega doma

V Galekomu poudarjajo, da "vsi varnostniki, zaposleni v azilnih domovih, delujejo profesionalno ter dajejo velik poudarek na razumevanju in človečnosti" ter da "vodje varnostnikov na posameznem objektu izredno pazijo, da pri izvajanju storitve varovanja ne prihaja do kakršnihkoli zlorab varovalnih ukrepov. Nihče od varnostnikov zato ne kriči na prebivalce azilnih domov, jih ne maltretira ali se do njih grdo obnaša." 

sergeja.hadner@zurnal24.si