Slovenija
16051 ogledov

Migrant v Azilnem domu Vič videl, kar ne bi smel?

Azilni dom Vič, varnostniki
1/11
Saša Despot
Azilanti na Viču obtožili varnostnike, da sodelujejo pri tihotapljenju ljudi, policija uvedla preiskavo.

"Ibrahim je pred mesecem dni šel kadit na dvorišče Azilnega doma sredi noči, ko je videl nekaj varnostnikov, ki so peljali ljudi ven iz zaprtega dela kampa za denar, zunaj na bližnji cesti pa so čakali avti," dogajanje v Azilnem domu Vič opisuje iniciativa Boj za svobodo (La Lutte de la Liberte), ki je stopila v bran prosilcem. Varnostniki varnostne službe Galekom naj bi ob vedenju vodstva azilnega doma za 600 evrov na osebo omogočali prosilcem za azil pobeg iz azilnega doma in nadaljnjo pot v Italijo. 

Policija zoper več oseb uvedla predkazenski postopek

Libijski prosilec za azil Ibrahim je o tem obvestil direktorico azilnega doma Katarino Štrukelj, ki je obvestila policijo. "Ljubljanski kriminalisti so na podlagi obvestila vodstva azilnega doma julija 2019 sprejeli ustno ovadbo za več kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Zoper več fizičnih oseb vodijo predkazenski postopek, ki ga vodi in usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka več informacij ne moremo posredovati," so  potrdili na policiji. 

Varnostniki postali še bolj agresivni 

Dva varnostnika naj bi bila odstranjena z Azilnega doma, vendar pa je nekaj zaposlenih varnostne službe Galekom, ki deluje v kampu, začelo Ibrahima nadlegovati z nenapovedanimi obiski in pregledi njegovih stvari, navajajo v iniciativi. Poudarjajo tudi, da vsi varnostniki niso nasilni, temveč nekateri zelo človeško opravljajo svoje delo.

"V torek, 23. 7. je bil verbalno napaden z rasističnimi komentarji varnostnega osebja, v sredo 24. 7., so zavrnili dostop do predpisanih zdravil in v četrtek, 25.7. ga je varnostnik brez opozorila pošprical s solzivcem v obraz, kar je vzpodbudilo večji pretep med prosilci za azil, varnostniki in nato tudi s policijo, ki je prišla kasneje," dogajanje opisujejo v iniciativi. 

Pojasnila varnostne službe Galekom še čakamo. 

Direktorica: Prosilec je imel pri sebi nož

"Dogajanje s prosilcem za mednarodno zaščito, ki prihaja iz Libije, se je pričelo 24. 7. 2019 v večernih urah, ko je zahteval terapijo, ki jo prejema, saj po njegovem mnenju količina zdravil ni bila ustrezna," pojasnjuje Katarina Štrukelj v. d. direktorice Azilnega doma Vič.

"Ob tem se je neprimerno vedel in postal nasilen, zato je bila poklicana policija in reševalci, ki so prosilca tudi odpeljali. Poudarjamo tudi, da so bili pri dogodku ves čas prisotni tudi predstavniki socialne službe ter nevladne organizacije. Prosilec se je v jutranjih urah vrnil v azilni dom. 25.7.2019 je okoli 5.00 ure zjutraj prišel do recepcije, se ulegel na tla in povedal, da ne more spati. Pri sebi je imel brisačo, v njej pa nož. Varnostna služba mu je v skladu z Uredbo o hišnem redu nož odvzela, zato se je pričel razburjati in neprimerno ter nasilno vesti. Ponovno je bila klicana policija, ki je prosilca odpeljala in skladno s svojimi pristojnostmi z njim opravila postopek." še dodaja. Varnostniki so o incidentu pripravili poročilo, ki so ga posredovali na Policijo, še navaja Štukljeva in nas za ostala vprašanja napoti na varnostno službo Galekom. 

Policija: Noža nam ni hotel izročiti

"Policija je bila 25. 7. 2019 okoli 6. ure obveščena o kršitvi javnega reda in miru v  Azilnem domu  na  Viču.  Na  kraju so posredovali policisti, ki so na podlagi zbranih obvestil ugotovili, da je 29-letni  tujec v azilnem domu imel pri sebi nož. Ko mu je varnostnik hotel nevarni  predmet  odvzeti,  se  je  tujec  temu  uprl,  ni upošteval ukazov varnostnikov, ter je pijan kršil javni red in mir s tem, da se je prepiral in vpil. Ker je bil kršen red na varovanem območju, je varnostnik za zagotovitev  reda  uporabil  ukrepe  varnostnika. Tujec se tudi po prihodu policistov ni umiril in je nadaljeval s kršitvami, zato so ga skladno z Zakonom o prekrških pridržali do iztreznitve," dogajanje tistega dne opisujejo na PU Ljubljana.

"Nož so mu podtaknili, da bi prekrili sporne prakse v domu"

V iniciativi Boj za svobodo pravijo, da so prosilcu, ki je trenutno v Postojni in brez izhoda, nož podtaknili. Prepričani so tudi, da je bila svoboda prosilcu odvzeta zaradi tega, kar je videl. "Ljudje, ki živijo v kampu, vedo vse o spornih praksah zaposlenih v Azilnem domu, zato so tudi skušali preprečiti nasilno vedenje varnostnikov proti Ibrahimu in preprečili pretep, vendar pa so varnostniki poklicali policijo. Policisti so po svojem prihodu želeli odpeljati Ibrahima s silo, brez namena, da bi izvedeli, kaj se je zgodilo. Stopili smo med policijo in Ibrahima, policija pa nas je nato začela tepsti," opisujejo prosilci. 

 Kot pojasnjujejo na policiji, so v Azilnem domu posredovali tudi dan prej, ko so nudili asistenco zdravstvenemu osebju zaradi "nasilnega vedenja zgoraj navedenega istega 29-letnega tujca, vendar v tem primeru policija razen nudenja asistence ni izvajala nobenih ukrepov."

Policisti so sicer letos v Azilnem domu zaradi obravnave različnih dogodkov posredovali 26-krat, in sicer 17-krat zaradi kršenega javnega reda in 9-krat zaradi prijav različnih tatvin, prijave o nasilju varnostnikov nad prosilci za mednarodno zaščito do sedaj niso prejeli.

"Očitno se nekaj prikriva"

Predstavniki iniciative so z branjem izjave v arabščini, angleščini in slovenščini na današnji novinarski konferenci opozorili tudi na slabe razmere v ustanovi, o katerih naj bi pričeli tudi prosilci, ki živijo na Viču, vendar naj jim danes iz azilnega doma ne bi dovolili. "Fantje, s katerimi smo bili v kontaktu, danes nimajo izstopa iz azilnega doma. Očitno se nekaj prikriva. Zakaj ljudje sami ne morejo povedati in zakaj se morajo bati osebe, ki je plačana iz državnih sredstev," se dejal Jošt Žagar.

"Ves čas jih ustrahujejo. Do prosilcev se obnašajo, kot da so drugorazredni ljudje. Ne spoštujejo njihove avtonomije in jim ne pustijo, da povejo svoje stvari. Ljudje nimajo nobene svobode, azilni postopki so dolgotrajni, nepravični. Ves čas so pod nekimi pritiski, negotovostjo," je povedala predstavnica iniciative Aigul Hakimova.

sergeja.hadner@zurnal24.si