Slovenija
23973 ogledov

Odjava RTV prispevka. Kup dopisov brez učinka.

televizija daljinec
1/2
V zadnjih tednih je na naslove RTV Slovenija in tudi drugih medijev prišlo veliko sporočil, v katerih predvsem člani društva za srečno življenje Belis odpovedujejo RTV naročnino. Glavni razlog je njihovo nezadovoljstvo s poročanjem o epidemiji covida-19.

Na RTV Slovenija so nam pojasnili, da so prejeli »manj kot sto identičnih sporočil o odpovedi RTV-prispevka zaradi nezadovoljstva s poročanjem o epidemiji covid-19, ki so jih pretežno poslali nasprotniki cepljenja«.

Pravna podlaga za odpoved RTV naročnine, na katero se sklicujejo, je kar statut društva Belis. »Tovrstno sporočilo nima nobenega pravnega učinka. Vsi, ki so sporočilo poslali, so prejeli pojasnilo, da nezadovoljstvo ali nestrinjanje s programskimi vsebinami RTV Slovenija ni podlaga za neplačevanje RTV-prispevka. Če zavezanec ne izpolnjuje pogojev za oprostitev plačila RTV-prispevka, ki jih določa zakon (prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi s težkimi telesnimi okvarami), ga je dolžan plačevati. V nasprotnem primeru se izvedejo z zakonom predpisani postopki izterjave,« so pojasnili na RTV Slovenija, kjer pravijo, da je bilo v času, ko so prejemali ta verižna pisma, to je bilo predvsem nekaj zaporednih avgustovskih dni, tudi več odpovedi.

Kdor ima telefon ali računalnik, mora plačevati

Odjava RTV sprejemika in s tem prispevka se opravi na predpisanem obrazcu, s katerim zavezanec izjavi, da nima televizijskega sprejemnika oziroma nobene druge naprave, preko katere bi lahko spremljal televizijske programe; nima radijskega sprejemnika oziroma nobene druge naprave, preko katere bi lahko spremljal radijske programe in/ali nima radijskega sprejemnika v avtomobilu.

Takšno izjavo je v juliju podalo 195 oseb, od tega so skoraj vsi dovolili, da pooblaščena oseba RTV v treh mesecih preveri, ali ta izjava drži, le osem jih je overilo svoj podpis, v tem primeru ogleda ni potrebno dovoliti.

»Treba je tudi vedeti, da se z odjavo na obrazcu ureja kakršna koli začasna/stalna razbremenitev plačila RTV-prispevka na nekem naslovu, torej tudi selitve v tujino, selitve v domove starejših občanov, prodaje stanovanj, v katerih lastnik ni bival ipd. V večini primerov gre za življenjske situacije, v katerih je razbremenitev plačevanja RTV-prispevka povsem upravičena,« so pojasnili na RTV Slovenija.

Že nekaj časa je treba RTV prispevek plačevati tudi če nimate televizije, ampak le pametni telefon ali računalnik, prek katerega lahko spremljate RTV programe. Na RTV Slovenija priznavajo, da se je število odjav zmanjšalo, odkar je tako.

Plačnikov RTV prispevek plačuje 633.189 gospodinjstev, samo prispevek za radio pa 6090 gospodinjstev.

»V primeru dvoma v resničnost podane izjave, se uvede postopek zaslišanja stranke. Prav tako se stranko nedvoumno seznani, kaj izjava dejansko pomeni in katere naprave vse vključuje. V večini primerov se ugotovi, da se stranka pred podajo izjave ni popolnoma zavedala, kaj dejansko izjavlja na obrazcu in kakšne posledice lahko ima. Prav tako si ne želijo preverbe na naslovu, še manj pa inšpekcijskega pregleda,« so pojasnili na RTV Slovenija in dodali, da je nadzorov na terenu zelo malo, »saj se v večini primerov dejanska situacija razišče na podlagi nadaljnje medsebojne komunikacije in zaslišanja stranke«

Janša ni odjavil, samo plačeval ni

Predsednik vlade Janez Janša je pred petimi leti dejal, da že dve leti ne plačuje RTV prispevka in da to svetuje tudi drugim. To je bil zelo slab nasvet, ki ga na srečo ni poslušalo veliko njegovih podpornikov, saj so neplačani RTV prispevek od Janeza Janše izterjali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • munja 22:04 03.september 2021.

    Najmanj polovica zaposlenih je preveč. Ne naredijo nič ali pa zelo malo, program pod nivojem, sama ponavljanja ipd.

  • onxxx 14:40 03.september 2021.

    Itak da človek ne more odjavit tega s****a, ker rabijo denar da se jih dopoldne nekaj lahko afna na dobro jutro, zraven pobirajo dobre plačice in potujejo po svetu. Čas bi bil da se malo umirijo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:34 03.september 2021.

    Ja, Janez si pač lahko dovoli, da prispevka ne plač, sedaj pa sploh ko bo zavzel še RTV.