Slovenija
19 ogledov

Odklonitev tudi k zastopniku

Žlajpahova je po notranjem nadzoru dejala, da pri zapletu s šolarko ni bilo nepr Žurnal24 main
Primer, ko so v trebanjskem zdravstvenem domu zavrnili deklico s kapjo, naj bi obravnaval tudi zastopnik pacientovih pravic. Ta pravi, da pooblastil še nima.

V Zdravstvenem domu Trebnje so po petkovem zapletu s šolarko, za katero se je kasneje izkazalo, da jo je prizadela možganska kap, zastopnika pacientovih pravic zaprosili, da primer razišče. Novomeški zastopnik Robert Sotler pa opozarja, da lahko posreduje le s pooblastilom bolnice oz. njenih staršev. Pooblastila še ni prejel.

Zaprosilo, naj primer razišče
V Zdravstvenem domu Trebnje so po zapletu, ko je medicinska sestra šolarko odslovila, kasneje pa se je izkazalo, da je deklico prizadela možganska kap, sami zaprosili zastopnika pacientovih pravic, naj razišče primer.

V pisni izjavi za javnost direktorica ZD Elizabeta Žlajpah in glavna medicinska sestra Darja Vidmar pišeta: "Postavlja pa se vprašanje: ali bi sestra na podlagi informacij, ki jih je imela takrat, morala prepoznati, da gre za nujno stanje. V primeru, da bi nujno stanje morala prepoznati, je šlo za strokovno napako. Če pa sestra zaradi skopih in nespecifičnih simptomov ter izredne redkosti bolezni pri otrocih nujnosti primera ni mogla prepoznati, tudi strokovne napake ni bilo."

Poudarek: V drugo nadstropje sama
Kot Žlajpahova in Vidmarjeva opisujeta v izjavi za javnost, so se pri deklici med poukom pojavile težave z roko. Zaradi tega so iz šole poklicali starše, mama pa je deklico odpeljala v Zdravstveni dom Trebnje k njeni osebni zdravnici. Sprejela jo je srednja medicinska sestra. V izjavi za javnost navajajo, da je deklica sama prišla v čakalnico šolskega dispanzerja, ki je v drugem nadstropju, in ni bila videti prizadeta.

Kot smo že poročali, bo primer obravnavala tudi Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, ki bo uvedla izredni strokovni nadzor.

Na podlagi informacij, ki jih je dobila od matere, je medicinska sestra ocenila, da ne gre za nujno stanje, zato je materi naročila, naj se oglasi čez kako uro, ker so takrat ravno potekali sistematski pregledi šolarjev. Navajajo še, da se je zdravstveno stanje deklice doma poslabšalo, zato so jo starši odpeljali neposredno v Ljubljano.

Primer že pod drobnogledom

Z Zbornice zdravstvene in babiške nege so v soboto sporočili, da bodo na podlagi informacij v medijih v okviru javnih pooblastil čim prej izvedli izredni strokovni nadzor s svetovanjem nad delom omenjene medicinske sestre. Upravni odbor zbornice-zveze je predsednici soglasno naložil, naj v torek izda sklep o imenovanju članov komisije, ki bo nadzor začela čim prej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.