Slovenija
40 ogledov

Odkrili gen Parkinsonove bolezni

Za bolnike s Parkinsonovo boleznijo je prišlo novo upanje. Žurnal24 main
Raziskovalci so odkrili gensko mutacijo, ki povzroča smrt nevronov v možganih.

Za odkritje molekule so znanstveniki uporabili sadno mušico, pri kateri so ugotovili, da ta genska variacija ohromi aktivnost kemičnih spojin, ki uravnavajo proizvodnjo beljakovin v celicah, poroča Daily Telegraph.

Nove ugotovitve, objavljene v zborniku Nature, tako kažejo, da genska mutacija zmoti aktivnost določenih molekul, kar ima za posledico čezmerno proizvodnjo vsaj dveh beljakovin, ki povzročata smrt možganskih celic.

Lu je s kolegi ugotovil, da so imele mušice z omenjeno gensko variacijo visoke ravni teh beljakovin, potem ko se jim je razvila poškodba možganov, podobna Parkinsonovi bolezni. Z zmanjšanjem ravni škodljivih beljakovin se je zmanjšala tudi smrt dopaminskih celic v možganih mušice.

"MikroRNK, katere vlogo v telesu smo začeli razvozlavati šele pred kratkim, se je povezovala z rakom, srčnimi motnjami in okvarjenim imunskim odzivom. Tokrat pa smo jo prvič identificirali kot ključni dejavnik pri nevrodegenerativnih boleznih,“ je dejal profesor Bingwei Lu z univerze Stanford. Po njegovih besedah lahko zdaj začnejo s testiranjem na sesalcih in upajo, da bodo lahko čim prej dali v prodajo ustrezno zdravilo.

Za Parkinsonovo bolezen je značilna motnja gibanja, ki jo spremlja nenadzorovano tresenje ter izguba nadzora nad mišicami. V možganih se to kaže kot pogubna izguba celic, ki proizvajajo dopamin in omogočajo nemoten nadzor nad telesom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.