Slovenija
2751 ogledov

Odkrili več nepravilnosti na testirnih točkah

Testiranje za covid-19 v Ljubljani Profimedia
Zdravstveni inšpektorat je pri nadzoru testirnih točk odkril več nepravilnosti.

Zdravstveni inšpektorat je od prvega januarja lani opravil 108 nadzorov testirnih točk. Ob tem so petim izvajalcem testiranja, ki niso imeli dovoljenja, izdali odločbo o prepovedi izvajanja testiranja do pridobitve dovoljenja. Eni osebi pa so izdali prepoved izvajanja dela v zdravstveni dejavnosti do vpisa v register, ki ga vodi zbornica zdravstvene in babiške nege, so pojasnili za STA.

Kot sicer poroča portal N1, finančnih kazni do zdaj še niso izrekli. Prijave, ki jih je inšpektorat prejel zaradi nestrokovnega dela izvajalcev testiranja (na primer glede spoštovanja protokolov, strokovnih navodil, pravilnega odvzema brisa), pa je v strokovni nadzor odstopil zbornici zdravstvene nege.

Ta je, kot so navedli za STA, letos prejela 26 prijav glede neustreznosti izvajanja hitrih testov. Več prijav se nanaša na iste izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Brise jemali tudi manj strokovno usposobljeni

Trenutno poteka sedem izrednih strokovnih nadzorov s svetovanjem. Te izvajajo z namenom preverjanja ustreznosti izvajanja hitrih testov, zagotavljanja strokovnosti in varnosti ter upoštevanja standardov, protokolov, smernic, navodil in drugih dokumentov. Ugotavlja se strokovna usposobljenost izvajalcev testiranja.

"Odstopanja so bila zaznana na več področjih. Kompetenco za jemanje brisov imata zdravnik in ustrezno izobražen ter usposobljen izvajalec zdravstvene in babiške nege. Brise jemljejo izvajalci, ki so ponekod pomanjkljivo strokovno usposobljeni, uvajanje v delo je dostikrat pomanjkljivo, informacije so si zaposleni izmenjevali med seboj," naštevajo na zbornici.

Prav tako so ugotovili odstopanja pri tehniki odvzema brisa, neupoštevanje navodil proizvajalca brisov, nedosledno uporabo osebne varovalne opreme, pomanjkljivo higieno rok, nedosledno uporabo rokavic, uporabo istih rokavic za več uporabnikov, razkuževanje pripomočkov in delovnih površin pa ni dosledno. Kot so na zbornici še ugotovili v strokovnem nadzoru, včasih ni natančne sledljivosti o času, ki je potreben za odčitanje rezultata testa, prav tako včasih ni ustrezno rokovanje z odpadki.

Ko zbornica pri nadzoru ugotovi nepravilnosti, izvajalca zdravstvene dejavnosti pozove, da pomanjkljivosti odpravi, spremeni organizacijo dela, izvede nadzor nad organizacijo in strokovnostjo dela. Prav tako jih pozove, da o realizaciji priporočil poročajo zbornici. V primeru večjih kršitev pa zbornica ugotovitve odstopi inšpekcijskim službam.

Spomnimo, od 1. februarja dalje za potrjevanje okužbe s SARS-CoV-2 zadostuje tudi že hitri antigenski test in ne več zgolj test PCR. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Janez_53 14:55 18.februar 2022.

    Zelo zgodaj so inšpektorji ugotavljali nepravilnosti!!! OB KONCU EPIDEMIJE!

  • mihatirs 14:04 18.februar 2022.

    Na 7-ih različnih osebah sem v času te pozitivne norije izvedel test...testiranje na eni točki, potem na drugi, potem doma itd...moj zaključek je, da so na določenih točkah (imam podatek točen kje) prirejeni rezultati in sicer, da so ljudje pozitivni, ...prikaži več tudi če niso (več)...skratka kuhna svetovna.

  • vera23 13:22 18.februar 2022.

    Haha, zdaj to ugotavljajo, ko se vse končuje. "uporabo istih rokavic za več uporabnikov" - bila sem na kar nekaj testirnih mestih, nikjer niso menjali rokavic. Vsak je gledal, da je opravil čimveč testov z najmanj stroški, kontejnerji so vzniknili ...prikaži več kot gobe po dežju, tako deficitarno osebje je bilo vedno na voljo.... Tisti z "nizkim IQ" smo to opazili, odgovorni strokovnjaki so pač potrebovali dve leti. In zdaj, bodo izvajalci, ki so pobrali plačilo za neustrezno opravljeno delo, vrnili denar ?