Slovenija
22711 ogledov

Odlične novica, zaprtje države je učinkovalo

Covid-19 v Sloveniji
1/5
Profimedia
V primerjavi s prejšnjo sredo smo tokrat priča bistvenemu padcu števila novih potrjenih okužb.

Opravljenih je bilo 4278 testov PCR, s katerimi so potrdili 891 novih okužb. Delež pozitivnih testov PCR je včeraj znašal 20,8 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 24242 hitrih testov.

Število aktivnih primerov v državi po podatkih sledilnika trenutno znaša 13010. Sedemdnevno povprečje novih primerov po podatkih NIJZ trenutno znaša 931, kar je bistveno manj kot včeraj. "Vse skupaj kaže na uspešen 'lockdown' v času velikonočnih praznikov. Hvala vsem, ki ste se držali in se držite ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije," je dejal direktor UKOM Uroš Urbanija

epidemija covid-19 podatki | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Prejšnjo sredo je bilo opravljenih 5360 testov PCR, od katerih je bilo 1527 pozitivnih. Delež pozitivnih testov je tako znašal 28,5 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 21447 hitrih testov, a podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih in jih je bilo zato treba potrjevati s testi PCR, ni.

V torek je bilo opravljenih 5306 testov PCR, od katerih je bilo 1233 pozitivnih, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov znašal 23,2 odstotka. Delež pozitivnih testov se v zadnjem obdobju giblje malce nad 20 odstotki. Najvišji v zadnjem obdobju je bil prejšnjo sredo.

Podatki o sedemdnevni in štirinajstdnevni incidenci na sto tisoč prebivalcev so še naprej visoki. Najvišji štirinajstdnevni incidenci imata primorsko-notranjska regija (813,7) in savinjska regija (792), najnižji pa posavska (483) in obalno-kraška regija (435,5). Na ravni države štirinajstdnevna incidenca znaša 616.

epidemija covid-19 podatki | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Ko gre za sedemdnevno incidenco, na nivoju države ta znaša 310,2. Najvišja ostaja v primorsko-notranjski (485,9) in savinjski (415,3) regiji, medtem ko je najnižja v goriški (254,2) in obalno-kraški (176,3).

epidemija covid-19 podatki | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V bolnišnicah se zdravi 624 bolnikov s covidom-19, kar je dva več kot dan pred tem. Na intenzivnih oddelkih se zdravi 150 bolnikov s covidom-19, kar je štiri manj kot dan pred tem.  

epidemija covid-19 podatki | Avtor: Vlada RS Vlada RS

odprtje lokalov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vlada je v sredo na seji sprejela odločitev, da se v ponedeljek odpirajo lokali v osmih regijah, in sicer v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji. Po novem bo osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih dovoljen brez časovne omejitve.

Ukrepi se bodo prihodnji teden sprejemali regijsko, kot je predlagala strokovna skupina. Še naprej pa ostaja v veljavi omejitev potovanja med regijami.

Pred vlado je danes še ena pomembna odločitev, ki bi lahko vplivala na spremembo strategije cepljenja. Kot je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, naj bi prednost pri cepljenju imeli po novem tudi dijaki maturanti. S katerim cepivom bi jih cepili, minister ni želel pojasniti.

cepljenje Slovenija Še ena neumnost v cepilni strategiji

Vlada je dopolnila tudi izjeme za vstop v državo brez obvezne karantene ali brez dokazila o opravljenem testu PCR. Že zdaj je bilo to mogoče, če je posameznik imel potrdilo o cepljenju s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, po novem pa se omenjenim cepivom pridružujeta tudi cepivi Sputnik V in Johnson & Johnson.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:48 15.april 2021.

    Folk, ni dovolj, da mi pisarimo komentarje. Treba bo riti iz kavčev dvignit in pokazati, da so država ljudje in ne politiki. Dajmo rešiti tako zvano demokracijo v zadnjih vzdihljajih, saj se nam drugače slabo piše.

  • si_rob 22:03 15.april 2021.

    Ne zavajati ljudi. Od 30. 3. diagram kaže tendenco padanja okužb in 13.4. je najnižji tako, da niste vi z zapiranjem naredili čisto nič, saj je bilo vse odprto razen šol. Da ne bi slučajno izjavili, da so krive šole ...prikaži več za okužbe, ker ste vsega sposobni. Mislim, govorit! Drugače pa neveste nič, kaj se z virusom dogaja. Da ne govorim o 70% okuženju z angleškim virusom. Pa kje ste to ugotovili?

  • igorgeus 21:25 15.april 2021.

    kaksno zaprtje drzave? kaj smo zaprli? sole in vrtce, ki so bili zaprti prakticno od oktobra?