Slovenija
29 ogledov

Odločajo naj sami

Žurnal24 main
Romsko naselje. Krajani bi ga odstranili, Romi pa želijo, naj ga pristojni uredijo.

Romi iz romskega naselja Belečnik niso seznanjeni z nobeno informacijo, je o zahtevi prebivalcev Krajevne skupnosti Petrova vas, naj jih preselijo v drugo romsko naselje, povedal Darko Rudaš, predsednik Združenja forum romskih svetnikov.

Pomanjkanje dialoga
“Življenje v tem romskem naselju je katastrofalno,” je izpostavil, zato Romi želijo ureditev naselja. “Želijo si samo, da bi dobili vso potrebno osnovno komunalno infrastrukturo. Če bi bila določena nova lokacija, pa bi vsekakor morala biti v soglasju z novim okoliškim prebivalstvom, da ne bilo vnovičnih trenj in konfliktov,” je pojasnil in dodal, da se morajo v prvi vrsti o svoji nadaljnji usodi odločiti Romi sami.

Rudaš sicer ocenjuje, da problem predstavlja pomanjkanje dialoga, občini Semič in Črnomelj pa po njegovem mnenju ne kažeta odločilnega pristopa pri tem, da bi skupnosti zagotovili primerne bivalne pogoje.

Občina je pristojna
“Na uradu absolutno obsojamo kakršnokoli preseljevanje zaradi zahtev ali na pobudo okoliškega prebivalstva in takšno reševanje problemov ostro zavračamo,” nam je povedal Stanko Baluh, direktor Urada Vlade RS za narodnosti. “Urad je seznanjen z bivanjskimi razmerami v naselju Belečnik, saj so problem tega naselja predvsem nevzdržne razmere, v katerih živijo njegovi prebivalci. Bilo pa je že ugotovljeno, da naselja ni možno legalizirati,” je pojasnil.

Urad bo v zvezi s tem primerom spremljal dejavnost občin, v pristojnosti katerih je v skladu z veljavno zakonodajo urejanje prostorskih zadev celotne lokalne skupnosti, je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.