Slovenija
1880 ogledov

Odločeno. Konec vatiranim palčkam in podobni plastiki.

vatirane palčke, palčke za ušesa Profimedias
Sprejet je zakon, s katerim bomo omejili plastično embalažo in tovrstne proizvode za enkratno uporabo.

Državni zbor je danes s 84 glasovi za sprejel zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg, s katerim se z nekaj zamude v slovenski pravni red prenaša del evropske direktive s tega področja. Cilj je zmanjšati odvrženo embalažo in posledično pozitivno vplivati na zdravje ljudi.

V skladu z zakonom, ki so ga poslanci potrdili soglasno, bo v Sloveniji prepovedano dajati na trg proizvode iz oksorazgradljive plastike in plastične proizvode za enkratno uporabo. Gre za vatirane palčke, jedilni pribor, krožnike, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov ter posode za živila iz ekspandiranega polistirena. Prav tako bodo prepovedani lončki in vsebniki za pijačo iz ekspandiranega polistirena.

Tretje branje zakonskega besedila je DZ opravil v torek, ko so mu podporo napovedali v vseh poslanskih skupinah, pri čemer so opozarjali na škodljivost teh izdelkov za okolje in zdravje ljudi. "Utapljamo se v plastiki, ki je je iz dneva v dan več na trgovskih policah," je dejal Dušan Šiško (SNS). Plastične izdelke naj se čim prej nadomesti z alternativnimi in cenovno dostopnimi proizvodi, je pozval.

"Otrokom in vnukom moramo zapustiti boljši svet, kot smo ga prejeli," pa je menil Ivan Hršak (DeSUS). Ob tem je opozoril, da bo treba na seznam prepovedanih plastičnih proizvodov dodati še druge.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
 • Avatar stoychi
  stoychi 09:16 26.november 2021.

  Odločeno. Konec vatiranim poslancem in podobni plastiki.

 • Avatar krucefix
  krucefix 06:25 26.november 2021.

  Torej se bo nehal uporabljat test,toliko odpadka iz PVC že dolgo ne ,kot je zdaj

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 18:15 25.november 2021.

  Res bedasto...gasite gozdni požar z otroško kanglico...Kaj pa vsi stokrat v plastiko zaviti artikli in vrečke ?! Pri enem paketu dobim kilogram plastične embalaže poleg..Ukrepi popolnoma brez veze in efekta, samo, da se lahko pohvalijo, da se nekaj dogaja v ...prikaži veča v tej smeri..Bleferji..

Sorodne novice