Slovenija
11 ogledov

Odločitev Janše in SDS znana

Virant Anže Petkovšek
Politična kriza. Danes se izteče rok DL. SDS na Twitterju: PV je že 9. januarja povedal, kaj bo storil.

Predsednik vlade Janez Janša bi se lahko danes odzval na zahteve koalicijskih partnerjev, naj odstopi oziroma predlaga svojo zamenjavo, ob polnoči pa se bo iztekel tudi rok, ki ga je Državljanska lista postavila za njegov odhod z vrha vlade oziroma za vložitev predloga za glasovanje o zaupnici. Janša bo sicer sočasno s svojo odločitvijo vložil tožbo na upravno sodišče zaradi poročila protikorupcijske komisije.

Dopoldne je SDS na Twitterju objavila, da je "PV že 9. januarja povedal, kaj bo storil. Prav tako SDS. Na potezi in v zagati so tisti, ki so postavljali ultimate."

Tajno o projektni koaliciji

Čeprav v nobeni od koalicijskih partneric – DL, Desusu in SLS – včeraj niso želeli natančneje napovedovati, kaj se bo zgodilo danes oziroma v sredo in kako bodo ravnali po Janševem odzivu, so se včeraj popoldne po neuradnih informacijah srečali na tajnem sestanku. Pogovarjali naj bi se o možnosti dogovorne oziroma programske koalicije z vnaprej dogovorjenimi projekti, ki jih je treba izpeljati. V SLS so potrdili, da je to edina možnost za nadaljevanje dela v tej sestavi državnega zbora (DZ), možnosti za politično koalicijo pa ni več.

SLS bo v vladi, če Janša ne bo odstopil, ostala do 8. marca, ko se bo končala februarska seja DZ; tako so se odločili, ker bi radi omogočili sprejem delovne zakonodaje in obrtnega zakona. Predsednik stranke Radovan Žerjav pa je za STA dejal, da bi bila modra vsaka rešitev, ki niso predčasne volitve, mandatar, ki bi bil predlagan ob konstruktivni nezaupnici, pa bi bil smiseln le, če bi ga podprla “resna večina” v DZ. Ker imajo PS, DL, SLS in Desus skupaj le 44 poslancev, bi za to torej potrebovali še podporo 10 poslancev SD.

Kako bodo že skoraj gotov odhod iz koalicije izpeljali v DL, se bodo odločali v sredo, svet stranke je že predviden, še vedno pa upajo na odločitev predsednika vlade, ki “bi jim olajšala odločitev”. Vodstvo Desusa se bo sestalo v četrtek in tudi oni imajo na dnevnem redu odločanje o obstanku v koaliciji. Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je povedal, da bodo, če bi iz vlade izstopili, a bi ta vztrajala kot manjšinska vlada, podprli za državo potrebne spremembe zakonodaje, saj so tako v enaki situaciji ravnali tudi v prejšnjem mandatu. Nobena od naštetih koalicijskih partneric pa ne bi podprla zaupnice Janši.

Komentarjev 18
  • dragec 14:42 22.januar 2013.

    darkec, ali drži OBLAST JE SLAST - ha???

  • Darko 14:12 22.januar 2013.

    Kakšne primerjave, pa to ni res, kako ste sovražno nastrojeni.

  • feferon 12:59 22.januar 2013.

    Zarota, ki jo človek povsod vidi je menda ena od vrst šizofrenije ali kaj.. Normalen človek, ki mora preživeti z mizerno plačo pač ni zarotnik...