Slovenija
489 ogledov

Odločitev končno padla: Veselimo se lahko 250 milijonov evrov

drugi tir
1/2
mzi
S posojilom do 250 milijonov evrov, ki ga je odobrila Evropska investicijska banka, je drugi tir med Divačo in Koprom po besedah generalnega direktorja 2TDK Dušana Zorka postal evropski projekt. Podjetje bo z banko začelo pogajanja o določbah posojilne pogodbe. Ministrica Alenka Bratušek je pozdravila odobritev posojila, ki pa je ni presenetila.

"Veseli smo, nismo evforični, ker smo pravzaprav takšno odločitev pričakovali," je v odzivu na zeleno luč Evropske investicijske banke (EIB) projektu drugi tir dejala infrastrukturna ministrica Bratuškova. Kot je dejala, je projekt pomemben za Slovenijo in za regijo. "Podprla ga je Evropska komisija, tako da si osebno nisem znala predstavljati, da bi EIB temu projektu rekla ne," je še dodala ministrica.

Da je EIB prepoznala pomen projekta za regijo, je izpostavil tudi Zorko. Kot je pojasnil, bodo v naslednji fazi z EIB tekla pogajanja glede določb posojilne pogodbe. Bratuškova je ob tem pojasnila, da se s podpisom ne mudi. "S posojilom se je mudilo predvsem zaradi zaprtja finančne konstrukcija in zato, da niso ogrožena evropska sredstva v višini 109 milijonov evrov," je pojasnila.

"S 109 milijoni evri nepovratnih sredstev, ki smo jih zagotovili v Evropski komisiji, se projekt lahko začne," pa je zapisala komisarka za promet Violeta Bulc. Odobritev posojila je označila za odlično novico. "Drugi tir je ključen za Slovenijo, in enoten evropski trg," je prepričana Bulčeva.

drugi tir | Avtor: mzi mzi

Pogoj, ki ga je za odobritev posojila postavila EIB, je državno poroštvo. Zakon je pripravljen, po oceni Bratuškove pa bo za njegovo sprejetje doseženo politično soglasje. "Podjetje 2TDK je del sektorja država in bi bilo zelo neodgovorno ga siliti, da najema posojila brez državnega poroštva, ker so to praviloma držaja posojila, za bilanco države pa se ne spremeni nič," je pojasnila.

Zakon mora biti sicer po njenih besedah sprejet pred podpisom pogodbe, za kar je po njenih zagotovilih časa še dovolj. Ob tem je ministrica ponovila, da dolg podjetja 2TDK sodi v sektor država "s poroštvom ali brez poroštva".

Projekt drugi tir je sicer ocenjen na nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov. V državnem proračunu je za projekt predvidenih 400 milijonov evrov za dokapitalizacijo podjetja 2TDK. Kot je finančno konstrukcijo še strnila ministrica, je 250 milijonov predvidenih evropskih sredstev, 250 milijonov evrov s strani najemodajalcev, 167 milijonov evrov posojil komercialnih bank, še 122 milijonov evrov pa bo država zagotovila s pobranim pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih avtocestnih odsekih.

Projekt gradnje drugega tira se je medtem že začel. V gradnji je 12 od 23 dostopnih cest, v 2TDK pripravljajo podpis pogodbe za projekt za izvedbo, arheološka dela se po njihovih zagotovilih izvajajo po načrtih. V petek se je izrekel razpis za gradnjo mostov in galerije Glinščica, na katerega so prispele tri ponudbe. Razpisi za glavna gradbena dela pa naj bi bili objavljeni do konca leta.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • ode 06:44 16.maj 2019.

    "Europska komisija prihvatila financiranje Pelješkog mosta u iznosu od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava". Veselijo se lahko Hrvati. Mi bomo pa morali vrniti ves denar do zadnjega centa + obresti. Za tatove je itak vseeno, kateri denar kradejo.

  • Naklonsky 19:58 15.maj 2019.

    Veselimo? Veselijo se lahko le predlagatelji in nekateri politiki! Danes bo prav gotovo velika žurka. Kaj pa aneksi, dodatna dela, podaljševanje razpisov, pri avtocestah je šlo za trikratno podražitev, videli smo šesti blok TEŠa.... primite za denarnice! Ekipa ostaja več ...prikaži večč ali manj ista, gledalci pa tudi. Bravo!

  • stilist 17:43 15.maj 2019.

    In kraja, ter podkupovanje se lahko začne...