Slovenija
54 ogledov

Odločitev o slovensko-hrvaški meji se bo še zavlekla

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Odločitev arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji predvidoma sredi decembra.

Arbitražno sodišče, ki odloča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško, bo svojo odločitev predvidoma sprejelo v sredini decembra letos, so sporočili danes iz Haaga, kjer so do zdaj molčali o časovnici postopka. Odločanje arbitrov Stalnega arbitražnega sodišča sicer ni omejeno, a se je glede na izjave zunanjega ministra Karla Erjavca pričakovalo, da bodo arbitri svojo odločitev sprejeli že v poletnih mesecih.

S sporazumom o arbitraži, ki sta ga sklenili novembra 2009, sta se državi tudi zavezali, da se bosta izogibali "vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo arbitražnega sodišča" in da bosta po odločitvi spoštovali odločitev - ne glede na končno razsodbo. V dopisu sodišče navaja, da bodo vse nadaljnje informacije objavljene na spletni strani sodišča.

Meja med Slovenijo in Hrvaško namreč v celoti še ni določena in je predmet arbitraže med državama. Stalno arbitražno sodišče pa bo skladno s sporazumom odločilo o nedorečeni meji in stiku Slovenije z odprtim morjem. V šestih mesecih po sodbi pa morata obe državi storiti vse za njeno uveljavitev, tudi spremeniti notranjo zakonodajo, če bo to potrebno.

Ustni zagovor sta tako Slovenija kot Hrvaška opravili že lanskega junija.

Komentarjev 5
  • h3o 15:01 11.julij 2015.

    črta bo šla po sredini piranskega zaliva, dostop do mednarodnega morja pa bomo imeli. simpel ko pasulj. ampak morje bo pa še vedno tam.

  • Papaja Popi 17:59 10.julij 2015.

    Bojim se, da bo Slovenija spet izvisela in nas bodo Hrvatje spet izigrali.

  • KLOBO 15:09 10.julij 2015.

    kdo od slo. politikov je sploh kdaj odgovarjal za napake ali povzročeno škodo !! Nihče !! Korl je pa itak bebo, ki ima potrdilo psihiatrične bolnice, da nima vse kolesje v glavi na pravem mestu !!