Slovenija
65438 ogledov

Odločitev padla: Janša sporočil, kaj nas čaka v prihodnjih dneh

Janez Janša Vlada RS
V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili proti covidu-19. S tem so po njegovih besedah omogočili vračanje v normalnost.

O prilagajanju epidemioloških ukrepov je sicer v torek na Brdu pri Kranju z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljala širša zdravstvena stroka. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kot je v izjavi po posvetu dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi ostale predloge stroke. Po neuradnih informacijah STA sicer vlada o rahljanju epidemioloških ukrepov danes najverjetneje še ne bo odločala.

Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan je v torek zvečer v Odmevih Televizije Slovenija sicer pojasnil, da so strokovnjaki na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Z ministrstva za šolstvo so STA sporočili, da si tudi sami želijo, da izvajanje pouka čim prej spet poteka na način kot pred epidemijo covida-19, a je treba pri tem ravnati odgovorno. Ob tem so napovedali, da bo sproščanje ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja potekalo previdno, postopno in premišljeno. "Pri nadaljnjem postopanju bomo zato sledili predlogom zdravstvene stroke, odločitev pa bo sprejeta na ravni vlade," so še dodali.

Ministrstvo za zdravje na vprašanja STA, če bo Poklukar vladi torej v teh dneh predlagal sproščanje tudi na področju šolstva, niso odgovorili. V odgovoru so zapisali le, da se bodo ukrepi v dogovoru s stroko sproščali postopoma in da bo o vseh spremembah javnost pravočasno obveščena.

Komentarjev 24
  • zibertmi 07:44 17.februar 2022.

    potegnil bo še zadnjega aduta iz rokava.bliža se plebiscit 24.4.ko bomo izstavili račun za njegov.kriminal

  • lily2 20:34 16.februar 2022.

    ok, jaz v dveh letih nisem videl nobenih problemov, sel sem kamor mi paše, delal skoz na sihtu, ko so lahko eni uzivali, ja cepil sem se, ker pač vedno imas dve stvari na voljo izberes kera ti paše,ok pisite ...prikaži več vsemogoče, čakam da nas letos 1m ljudi umre, keri smo se cepili in da boste vi te uzivali pol..., pa še to, vi veste kaj jeste in pijete, sloh ne vemo koliko strupa pojemo in spijemo...????

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 20:22 16.februar 2022.

    Sori folk, konc je gripe, treba bo spet začet delat, ane zdravniki.