Slovenija
25930 ogledov

Odločitev padla: Ukrepi se v dveh regijah spet zaostrujejo

Brdo pri Kranju, vlada
1/3
Vlada RS Brdo pri Kranju, vlada
V obalno-kraški in zasavski regiji bodo znova odprte le nujne trgovine, kot velja za črno fazo; končna odločitev glede šol v četrtek.

V odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev je vlada dodala izjemo, da se v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, dovoli prodaja nogavic in perila.

V zadnjem tednu so bile v črni fazi z najstrožjim režimom ukrepov sicer tri regije jugovzhodna, goriška in posavska regija. Na črni seznam sta zdaj se spet uvrstili obalno-kraška in zasavska regija.

Končna odločitev o morebitnem ponovnem zaprtju šol v regijah, ki so se spet uvrstile na črni seznam, bo padla v četrtek.

Brdo pri Kranju, vlada | Avtor: Vlada RS Brdo pri Kranju, vlada Vlada RS

Glede na trenutno epidemiološko situacijo v državi vlada ocenjuje, da je treba podaljšati ukrepe o začasni prepovedi ponujanja kulturnih do 5. februarja 2021, pri čemer se kot izjema od prepovedi črtata statistični regiji Obalno-kraška in Zasavska. Ti dve regiji sta po novem na črnem seznamu, kjer se lahko izvaja brezstična izposoja vnaprej pripravljenega gradiva, ki ga uporabniki prevzamejo na zunanjih prevzemnih površinah knjižnic.

Prav tako se bodo zaprle specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, ki obratujejo v ostalih sedmih statističnih regijah. 

Obratovanje žičniških naprav je dovoljeno le v rdečih v regijah: Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska, Primorsko - Notranjska, Savinjska v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če upravljavec tega ne more izpolniti, je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljena osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur.

Vlada je znova posegla tudi v seznam držav, ki so na t. i. rdečem seznamu. Na njem ni več Grčije, kar pomeni, da je prihod iz Grčije v Slovenijo možen brez negativnega testa ali napotitve v karanteno, pri administrativnih enotah Norveške pa je manjša sprememba. Na rdeči seznam tretjih držav je dodana Malezija, še piše v sporočilu po seji vlade.

Komentarjev 2
  • kontrahan 08:25 28.januar 2021.

    Ne, vlada je UFO.

  • Vozniček 23:11 27.januar 2021.

    Vse se zaostruje in zapira, avtošole so pa spet odprli in to tudi v črnih regijah?!? Vlada, vi ste ZAKON! Ma kakšen zakon, vi ste USTAVA! ;)