Slovenija
25 ogledov

Odločno proti prodaji Mercatorja

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Anketa kaže, da javno mnenje ni naklonjeno prodaji Mercatorja. Sindikati bi preiskali morebitne znake korupcije.

Glede na Delovo anketo javnost ne podpira prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Kar 72 odstotkov je na vprašanje, ali podpirajo prodajo, odgovorilo, da ne, le 21 odstotkov anketirancev pa je odgovorilo pritrdilno. 

Telefonsko anketo je izvedlo Delo Stik 11. in 12. junija na reprezentativnem vzorcu 404 odraslih državljanov.

Seznanitev nadzornega sveta

Danes se bo s prodajo deleža konzorcijev 12 lastnikov seznanil nadzorni svet Mercatorja, jutri pa sledi še redna letna skupščina, je poročal Radio Slovenija.

Deveti poskus prodaje 53-odstotnega deleža Mercatorja bo tako očitno uspešen, cena delnice naj bi znašala 120 evrov.

Še naprej zaskrbljeni

V  Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so znova izrazili nasprotovanje prodaji Mercatorja, skrbi jih nepregleden "postopek prodaje brez konkretnih finančnih zagotovil".

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je sicer zahteval, da se med konzorcijem, upravo in sindikatom Mercatorja podpiše sporazum, s katerim bi pri prodaji podjetja med drugim zagotovili ohranitev blagovne znamke, ohranitev sedeža podjetja v Sloveniji in ohranitev  proizvodnje in prodaje na obstoječih lokacijah. Ker se pri sindikatu zavedajo, da bo najverjetneje prišlo do odpuščanj med drugim zahtevajo, da presežnim delavcem zagotovili primerne odpravnine.

Preiskovalne organe so pozvali, naj sprožilo postopke, s katerimi bi ugotovili morebitne nepravilnosti ali elemente korupcije v procesu prodaje Mercatorja. 

Komentarjev 4
  • spenjac 09:48 17.junij 2013.

    Sprijaznit se je treba z dejstvom, da je mercator izropano podjetje, iz katerega so se odtekali lepi denarci raznoraznim svetovalcem in strokovnjakom. Najbolje je počakati še malo, da bo cena padla še za polovico (tako kot je od prejšnje prodaje ...prikaži več do sedaj), potem pa bo en par kmetov prodalo svoj traktor in že bodo večinski lastniki. Traktorska tajkunizacija ali tajkunska traktorizacija?

  • Pepe007 09:40 17.junij 2013.

    Saj to je čisto preprosto. Teh 72%, ki je proti prodaji, se zbere skupaj, izbere predstavnike, razveže nogavico, ustanovi podjetje, ponudi za delnico 1 € več kot Agrokor in je zmaga tu. Pa še od dobička se bodo v prihodnosti ...prikaži več mastili. Če bo dobiček...

  • se_eden 09:23 17.junij 2013.

    vsem tajkunom, tako ruskim kot hrvaškim in tudi našim je treba z dejanji, torej z zavračanjem, pokazati kaj si o njih mislimo, ne pa, da jih sprejemamo z odprtimi rokami...