Slovenija
24 ogledov

Odpadki ne bodo plavali

Objekti so predvideni na delu, ki na priloženi fotografiji krajanov ni poplavlje Žurnal24 main
Prepričevanja. Bo odlagališče radioaktivnih odpadkov varno pred poplavami?

“Precejšen del lokacije predvidenega odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) je bil ob zadnji ujmi poplavljen,” trdijo krajani Spodnjega Starega Grada in to utemeljujejo s fotografijami. “O tem se je lahko prepričal tudi direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Vladislav Krošelj; pri oceni razmer so ga opazili prebivalci Libne,” pove domačin Andreas Repše

Lokacija NSRAO
Ni bila poplavljena. "Območje znotraj 18 hektarov velikega kompleksa, kjer bodo odlagalni objekti odlagališča, ni bilo poplavljeno," trdijo na ARAO. "Kar se tiče ureditve cest, pa uredba navaja, da se regionalna cesta in rekonstrukcija Vrbinske ceste izvedeta na koti terena, ki zagotavlja varnost pred poplavnimi vodami," dodajajo.

Še danes imajo težave

Po mnenju krajanov lokacija ni primerna tudi zaradi prodnatih tal. “V našem kraju je voda zalila eno hišo, večina kleti pa ima še danes težave z vdorom podtalnice,” pravi Repše, ki trdi, da se je podtalnica dvignila za več kot dva metra. “Skrb vzbujajoča je tudi misel o načinu gradnje odlagališča, ki naj bi več kot 300 let zagotavljala varno tesnjenje objekta,” razmišlja domačin. 

Poplavno varno 

“Odlagališče NSRAO, ki bo izvedeno kot podzemna varianta z odlagalnimi enotami v obliki silosov na lokaciji Vrbina v Občini Krško, bo varno,” znova zagotavljajo na ARAO in dodajajo, da je nepoplavnost lokacije ključnega pomena med obratovanjem odlagališča. “V tem času bomo vse pomembne objekte varovali pred maksimalnimi poplavnimi vodami, ki se lahko zgodijo na tej lokaciji; v ta namen bo zgrajen nekaj metrov visok nasip,” za Žurnal pove Irena Daris z ARAO. “Po zaprtju odlagališča potencialno poplavljanje na njegovo varnost ne bo imelo vpliva, saj se odlagalne enote nahajajo v slabo prepustnih plasteh pod podtalnico,” poudarjajo na ARAO.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.