Slovenija
18709 ogledov

Odpis 29 milijonov evrov Jankoviću lahko pade v vodo

Ljubljanski župan Zoran Jankovič in sin Damijan Žurnal24 main
Odpis 29 milijonov evrov dolga trem podjetjem iz skupine Electa, ki jih vodi Damijan Janković, lahko pade v vodo.

Okrožno sodišče v Ljubljani se je namreč pritožilo na sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave Electe Holdinga, krovnega podjetja v skupini Electa, poroča Siol. Okrožno sodišče je pritožbo vložilo še zadnji dan, preden bi sklep, ki bi Electi Holding odpisal sedem milijonov evrov dolga, postal pravnomočen.

Višje sodišče v Ljubljani, ki bo odločalo o pritožbi, je v dobrem letu že dvakrat razveljavilo sklepe o začetku poenostavljenih prisilnih poravnav, ki so šli na roko družini Janković, navaja Siol.

Lani je ugodilo pritožbi Hete, saj bi prisilna poravnava, ki ne bi odpravila insolventnosti, lahko pomenila zlorabo pravic.

Tega, kar direktorji obljubijo, ne preverja nihče

Višje sodišče je poudarilo, da bi morala že okrožna sodišča, ki potrjujejo poenostavljen prisilne poravnave, preveriti, ali je dolžnik neresnično prikazoval svoj finančni položaj in ali so terjatve morda fiktivne. Tega pa niso preverjali, ampak so le preverili, ali so priloženi vsi papirji, vsebine pa ne preverijo niti notarji, ki listine overijo, ampak le opozorijo na kazensko in odškodninsko odgovornost odgovornih oseb, če so neresnični. Za poenostavljeno prisilno poravnavo prav tako ni potrebna ocena revizorja ali cenilca, tako da navedb poslovodstva ne preverja nihče. 

Razveljavitev poenostavljene prisilne poravnave lahko v roku dveh let zahteva vsak upnik, če je bila sprejeta na goljufiv način, kar pomeni, da bi se zaradi pretirano optimističnih napovedi o bodočem poslovanju do ponedeljka državni upniki lahko pritožili tudi na prisilno poravnavo Electe Inženiringa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Naklonsky 11:40 18.september 2019.

    Odpis je legalen in legitimen, ni pa etičen. Zakon o odpisu je sprejela vlada pod vodstvom sedanjega predsednika vlade, zato je odgovorna za nastalo situacijo. Torej je Šarec (kot predsednik vlade) objektivno odgovoren za povzročeno škodo. Pritožba tožilstva in ponovno ...prikaži večvno odločanje o pritožbe ali sklepu sodišča je torej samo pesek v oči - za rajo.

  • ilija 10:39 18.september 2019.

    To so pa šolani tajkuni lopovi negdo je vzel kakih 10 000 evrov kredita da je lahko naredu kako streho nad glavo plačuje redno obroke odvaja si od ust samo da ne ostane dolžan nekomu nekom vzamejo hišo stanovanje kjer ...prikaži več ni poravnal kak evro z državo da bi njim odpisali te dolgove ni šans tem pa odpišejo velike milijone hodijo pa naokrog z armani oblekam vozijo se z dragim avtomobili, ma takim treba vse pobrat pa na cesto najlažji je vso imetje prepisa nekom bljižnem ma vse raziskati vseh kaznovat.

  • jakec42 08:42 18.september 2019.

    Če ne bi bilo hude kritike ljudi,bi odpis obstal,torej se vidi kakšno sodstvo imamo