Slovenija
13 ogledov

Odplake umazale Lahinjo

Pogin rib v Lahinji se ni zgodil že vrsto let. Upajo, da ga ne bo tudi tokrat. ( Žurnal24 main
Čistilna naprava. Zaradi okvare znova odplake v Lahinjo. Čakajo dokončanje.
Manjka še strojna orpema. Drugi, novi del čistilne naprave, ki bo ob morebitni okvari obstoječega dela omogočal prečrpavanje odplak in obratno, namesto da bi jih izpustili v Lahinjo, naj bi dokončali maja. Gradbena dela so že končana, trenutno vanj nameščajo strojno opremo.

Črnomelj. V reko Lahinjo so včeraj zaradi okvare črnomaljske čistilne naprave znova stekle odplake. Kot nam je povedal Slavko Malešič, direktor Komunale Črnomelj, je šlo za že predelano blato – koliko, ni vedel, prav tako ne za neprečiščene odplake, ki so pritekale, dokler čistilna naprava ni delovala.

"Okvarilo se je verižno strgalo, kar se zgodi dva-, trikrat na leto. Če želimo to popraviti, moramo naknadni usedalnik, v katerem je že predelano blato, izprazniti v Lahinjo," je pojasnil Malešič. Reka se zato, kot je pristavil, rjavo obarva, pogina rib pa do zdaj ni bilo.

Dolgoročne posledice izlitja odplak so nepredvidljive.
Bojan Levai, gospodar Ribiške družine Črnomelj
"Tega je kar veliko"
Koliko odplak je steklo v Lahinjo, ni vedel povedati tudi Bojan Levai, gospodar Ribiške družine Črnomelj, ki je dodobra pregledal deset kilometrov reke od čistilne naprave naprej, je pa ocenil, da jih je bilo kar veliko.

"Za zdaj se je razširilo po vodi, pozneje se bo usedlo na dno. Gre za organske snovi, ki bodo sčasoma začele gniti, kar pomeni, da se bo v vodi povečeval ogljikov dioksid in zmanjševal kisik. To bi lahko povzročilo pogin rib, a upamo, da se ta ne bo zgodil," nam je povedal Levai.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.