Slovenija
6471 ogledov

Odprava Po pamet: 13 tisoč kilometrov brez prekrška

Društvo SLOWenc
Iz Mongolije se bodo, tako upajo, vrnili s visokim čekom za dober namen.

Štirje prijatelji se bodo s 30 let starim kombijem 7. julija odpravili proti Mongoliji. Ker gre za dober namen, so jim žene odobrile 43 dni dopusta, čeprav bodo morale v tem času same skrbeti za devet otrok. Z odpravo namreč zbirajo denar za Zavod vozim, ki osvešča o posledicah prometnih nesreč. "Na začetku niso bile preveč navdušene, ko pa smo jim predstavili, da gre za dober namen, so si premislile in zdaj nas podpirajo," pravi Tilen Tehovnik. 

V 43 dneh nameravajo prevoziti več kot 13 tisoč kilometrov, kar je toliko kot na leto prevozi povprečen Slovenec, vse to brez kršitve prometnih predpisov. Projekt podpirata tudi policija in agencija za varnost prometa.

"Pokazati želimo, da je vožnja po predpisih lahko zabavna," pravi Tilen, ki opozarja, da starostna skupina od 18 do 34 let povzroči skoraj pol vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Samo visoke kazni niso rešitev

Prava rešitev za večjo varnost se jim zdi osveščanje, in to ne po šolsko, prav zato so se povezali tudi z Zavodom vozim, v okviru katerega ljudje, ki so bili žrtve prometnih nesreč, pripovedujejo svoje zgodbe. "To ima popolnoma drugačen učinek kot prebiranje statistik," pravi Tilen. Sami bodo poskušali sporočilo o varni vožnji podajati na bolj šaljiv način, zato se bodo s poti redno javljali. Spremljate jih lahko na Facebooku ali na njihovi spletni strani www.popamet.si.

Z SMS sporočilom POPAMET5 na 1919 lahko prispevate pet evrov. 

Na pot odhajajo Uroš Basta, David in Tilen Tehovnik ter Rok Dolinar, ki bo na poti praznoval rojstni dan, nobeden od njih pa ni mehanik. Potovali bodo čez Hrvaško, Srbijo, Bolgarijo, Turčijo, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizijo, Kazahstan ter čez Rusijo v Mongolijo. Kljub dolgi poti pa so se odločili, da ne bodo imeli navigacije, ampak se bodo zanašali na zemljevid.

Ker želijo, da bi vsi vozili po pameti, so za kombi naročili registrsko tablico PO PAMET.

"Projekt pripravljamo že kakšno leto, zadnje tri mesece pa zelo intenzivno, dvakrat na teden imamo sestanek, vmes pa ima vsak svoje zadolžitve," pravi Tilen. 

Za Zavod vozim želijo zbrati 25 tisoč evrov

Pot jih bo stala okrog 25 tisoč evrov, radi pa bi zbrali vsaj še enkrat toliko donacij in sponzorskih sredstev, ki jih bodo po vrnitvi predali Zavodu vozim. Donacije bodo sicer po vrnitvi 18. avgusta zbirali še do konca leta na potopisnih predavanjih in ob drugih priložnostih, vsa podjetja, ki bi jih bila pripravljena podpreti, pa prosijo, da jim to sporočiljo na info@SLOWenc.si oziroma na telefon 051 88 66 44. Za donacije imajo odprt tekoči račun SI56 0202 7026 2581 334, Društvo za spodbujanje varne vožnje SLOWenc, Velika Ligojna 59, 1360 Vrhnika. 

Komentarjev 7
  • Lavdan 21:31 24.junij 2018.

    Vi bi afne guncal, mi naj pa plačamo. Tako bi se šel tudi jaz.

  • porko2 19:37 24.junij 2018.

    Kako lahko uredništvo objavi takšen glupi članek? Koga boli K.... kaj so se ti Loleki spomnili?

  • Snežinko 19:31 24.junij 2018.

    "Žene so jim odobrile"??? Kaj smo v dobi fašizma? A nismo enakopravni? A je treba ženo vprašat, če greš lahko ven? Aja...seveda...copate...