Slovenija
1211 ogledov

Odprlo se bo 18.200 delovnih mest

Na ljubljanskem zavodu pravijo, da je v prvem četrtletju zaposlitev našlo 5.290 Žurnal24 main
Spodbudne napovedi delodajalcev, ki napovedujejo 2,8-odstotno rast števila zaposlenih.

Zavod za zaposlovanje RS je objavil rezultate Napovednika zaposlovanja 2018/III. Podjetja, ki so sodelovala v jesenski anketi, za prvo polovico naslednjega leta napovedujejo porast povpraševanja po njihovih izdelkih ali storitvah. Posledično pričakujejo rast števila zaposlenih. Predvidevajo, da bo prišlo do več kot 35.500 zaposlitev. V prihodnjega pol leta naj bi se tako odprlo približno 18.200 delovnih mest. 

Najbolj spodbudne so napovedi glede rasti zaposlovanja v gradbeništvu in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. V gradbeništvu je napovedana 7,9-odstotna rast zaposlenosti, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih 6,2-odstotna rast, v drugih dejavnostih 5,7-odstotna, v prometu in skladiščenju pa 5,6-odstotna rast zaposlenosti. 

Med najbolj iskanimi poklici bodo vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalci, varilci ter zidarji. 

Na trg dela ugodno vplivala gospodarska rast, ki naj bi bila tudi prihodnje leto še vedno ugodna, kljub napovedanemu počasnemu upadu rasti. 

Tovornjaki in onesnaževanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Manjka ustreznega kadra

Kar 70 odstotkov delodajalcev se, sodeč po raziskavi, sooča s pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev. Delodajalci imajo pogosto težave z iskanjem kadra za poklice, ki so slabše plačani, fizično zahtevni in/ali za katere je značilen neugoden delovni urnik. Težave imajo tudi pri iskanju ustreznih kandidatov za tehnične poklice, za katere so potrebna poklicno specifična znanja in za katere je težko na hitro usposobiti nov kader, ki (še) nima ustreznih znanj in izkušenj. 

Delodajalci, ki so imeli težave pri zaposlovanju, so se v skoraj polovici primerov soočili s situacijo, ko se na razpisano delovno mesto ni prijavil noben kandidat. 

Postopki iskanja novih delavcev tako postajajo daljši, čedalje več primerov je, ko delovno mesto ni zapolnjeno, ali primerov, ko ustrezno delovno silo iščejo v tujini. Pomanjkanje ustreznih kandidatov največkrat vodi v povečan obseg dela že zaposlenih delavcev, prenos dela na zunanje izvajalce in zavračanje naročil. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.