Slovenija
100 ogledov

Odpuščajo tudi študentski servisi

ljubljana24.06.08....maja trefalt...studentski servis...studentsko delo....foto: Anže Petkovšek
Za tretjino manj poletnega dela.

Upad. Obseg študentskega dela se je skrčil za od najmanj 20 odstotkov do več kot za tretjino, pravijo v dveh študentskih servisih. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa podatkov o upadu za letos še nima; imeli jih bodo šele prihodnje leto.

Upad celotne panoge

V M servisu so letos izdali za 32 odstotkov manj napotnic kot v istem obdobju lani in prejeli za 16,5 odstotka manj ponudb za delo. V e-Študentskem servisu pa ugotavljajo, da je ponudba del letos poleti tudi za do 30 odstotkov manjša.

Z zakonom za uravnoteženje javnih financ (Zujf) so se dvignile dajatve za študentsko delo z 12 na 23 odstotkov, ministrstvo pa napoveduje, da se bo obseg študentskega dela zato zmanjšal.

Predsednik uprave agencije M servis Matjaž Minatti pravi, da se zmanjševanje kaže v zmanjšanju evidentiranja opravljenega dela in "posledičnem prehodu v sivo ekonomijo", znižale so se tudi urne postavke, hkrati pa se je zmanjšalo povpraševanje po začasnih delih. "Delo, ki so ga v prejšnjih letih opravljali dijaki in študentje, zdaj opravijo redno zaposleni oziroma potreb po delu ni," dodaja Minatti.

Da so podjetja, v katerih so še imeli notranje rezerve, znova reorganizirala svoje poslovanje, zatrjuje tudi kadrovnica Katarina Bremec Slanič iz e-Študentskega servisa. Hkrati se je takoj po uveljavitvi Zujfa ukinilo zaposlovanje študentov v javni upravi. Tudi sicer že četrto leto zapored opažajo padanje ponudbe prostih del.

Odpuščali bodo tudi servisi

Zaradi krčenja panoge se zmanjšuje tako število koncesionarjev kot poslovalnic. Letos je ministrstvo podelilo 33 koncesij, lani jih je 40, pred desetletjem pa 84. Ob tem v M servisu že napovedujejo, da bodo morali konec leta zapreti od deset od 17 poslovalnic, predvsem v manjših krajih, saj so se z Zujfom znižali tudi njim priznani stroški.

Minatti poudarja, da se bo to poznalo tudi pri zagotavljanju takojšnjih izplačil dijakom in študentom, Bremec Slaničeva pa dodaja, da se že od leta 2008 povečuje plačilna nedisciplina – več kot tri četrtine podjetij dijake in študente plačuje z zamudo, v povprečju za 31 dni. Vseeno še vedno 90 odstotkov plačil dijakom in študentom akontirajo, breme neplačil pa prevzamejo nase. Minatti poudarja, da so se stroški izterjav povečali za 40 odstotkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.