Slovenija
196 ogledov

Odpuščeni na cesti

Delavcem je stečajni upravitelj delovne knjižice razdelil na platoju pred Vinago Žurnal24 main
Delavci Curatorisa. Delovne knjižice dobili kar na trgu. Vinag jim je odrekel prostor.
Ustanovitelj je Vinag
Prodaja in preimenovanje. Podjetje Vinag storitve je 13. 12. 2005 ustanovil Vinag, a ga je pozneje prodal, podjetje pa se je preimenovalo v invalidsko podjetje Curatoris. V poslovnem informacijskem sistemu Gvin so kot zdajšnji lastniki zapisani Damjan Leščak, Hubert Ketiš in Andrej Arko.

"Enainštirideset let sem delal v Vinagovih vinogradih, več kot tri desetletja sem bil zaposlen prav pri Vinagu, zadnja štiri leta pa pri Curatorisu, kamor so me premestili. Zdaj pa ni zame niti toliko prostora, da bi me sprejeli pod streho," pravi Maks Roškar, delavec v podjetju Curatoris, ki je od avgusta v stečajnem postopku.

Vinag pri njih ni dovolil
Simonu Prelogarju, stečajnemu upravitelju, ni uspelo zagotoviti prostora, kjer bi 26 zaposlenim razdelil delovne knjižice, zato je to storil kar na Trgu svobode pred Vinagovo stavbo in nad Vinagovo kletjo. "Podjetje Curatoris nima svojih poslovnih prostorov; v skladišču, kjer je potekala proizvodnja, pa sem najemnino za prostor zmanjšal na minimum, da je čim manj stroškov," pove Prelogar. Kot dodaja, Vinag ni dovolil, da bi delovne knjižice razdelil v njegovih prostorih, čeprav je bilo precej delavcev dolga leta zaposlenih prav pri Vinagu; 19 delavcev naj bi bilo prav od tam premeščenih v hčerinsko podjetje.

Obstaja sporazum, kjer je dokazan prehod delavcev iz Vinaga v podjetje Vinag storitve, ki je spremenilo ime v Curatoris.
Gregor Cerar

Poslovno ne, moralno pač
"Družba Vinag z družbo Curatoris lastniško ni povezana, zato ne vidimo razloga, zakaj bi stečajni upravitelj družbe Curatoris delovne knjižice svojim zaposlenim delil na sedežu družbe Vinag," so zapisali pri Vinagu. Prelogar se strinja, da jim, gledano čisto poslovno, tega ni treba, toda z moralnega vidika bi to lahko storili: "Delavci so dolga leta delali v družbi ustanoviteljici, pa tudi zdaj so delali v Vinagovih vinogradih."

Sindikat presenečen
Ker delavci Curatorisa trdijo, da bi morali prejeti izplačane odpravnine od začetka dela pri Vinagu, ne glede na to, da so bili zadnja leta zaposleni pri Curatorisu, so najeli odvetnika Francija Matoza. “Zastopal jih bom brezplačno, če pa z Vinagom ne bo sporazuma in bo prišlo do pravde, bom stroške uveljavljal v postopku,” pravi.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Nad potezo zaposlenih je bil nemalo presenečen Gregor Cerar, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Podravje in Koroško: “Delavcem smo jasno povedali, da bomo zanje storili vse; na dom smo jim poslali dopis in so podpisali tudi pooblastila za našega odvetnika, ki jih bo zastopal brezplačno. Ko sem izvedel včeraj, da so najeli še enega odvetnika, sem bil precej šokiran.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.