Slovenija
6 ogledov

Odpuščeni zdravnik lahko zdaj napiše pripombe

Ivan Radan Planet TV
Zdravniška zbornica vložila obtožnico, na UKC še en strokovni nadzor zaradi smrti v domnevno sumljivih okoliščinah.

Zdravnika Ivana Radana, ki so ga iz ljubljanskega kliničnega centra (UKC) odpustili zaradi domnevne evtanazije hudo bolnega 83-letnega nevrološkega bolnika konec lanskega decembra, je zdaj doletela še obtožnica Zdravniške zbornice (ZZS).

"Namestnik tožilca ZZS je vložil pri Razsodišču ZZS obtožnico zoper zdravnika Ivana Radana.  Zdravnik je obtožnico prejel in bo nanjo lahko podal pisne pripombe. Senat Razsodišča bo v postopku obravnaval vsa dejstva, ter nato sprejel odločitev glede zdravniku očitanega ravnanja. Na tej podlagi lahko predsednik ZZS izda kot skrajni ukrep tudi sklep o odvzemu licence. Poleg disciplinskih ukrepov lahko Razsodišče izreče tudi varstvene ukrepe, in sicer: kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu, povračilo škode oškodovancu, obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje, obvezno zdravljenje odvisnosti od alkohola ali prepovedanih drog. Za isto kršitev lahko razsodišče izreče disciplinski in varstveni ukrep," pojasnjujejo na ZZS.

Ostali brez službe in funkcij

Takoj po tragičnem dogodku so v UKC sprožili izredni strokovni nadzor, ki je pokazal, da je Radan 83-letnemu nevrološkemu bolniku verjetno res skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija, vendar pa materialnih dokazov za to nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena.

Poleg Radana, ki bo izgubljeno službo zdaj nazaj terjal s tožbo na delovnem in socialnem sodišču, pa je tedaj brez funkcije predstojnice kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo ostala tudi Bojana Žvan, kot predstojnik intenzivnega oddelka nevrološke klinike pa je bil razrešen Viktor Švigelj.

Okoliščine smrti 83-letnega bolnika še vedno preiskuje tui policja. Na UKC pa medtem vodijo še en izredni notranji nadzor zaradi smrti še enega bolnika bolnika, ki naj bi ga prav tako zdravil Radan. Nadzor še ni končan, predvidoma bodo ugotovitve znane konec meseca.

 

Komentarjev 7
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:04 06.februar 2015.

    ko SDS pride na oblast bo to politika.

  • jezero 18:38 05.februar 2015.

    Kdo bo odvzel licenco ustavnim sodnikom, ki pošiljajo kriminalce iz zapora na delo kar v Državni zbor?

  • valerijakregar 16:18 05.februar 2015.

    prepričana sem, da bi omenjeni doktor že pred leti bolj kot kaj drugega, potreboval intenzivno psihiatrično pomoč.njegov nastop v odmevih mi je dal misliti.