Slovenija
37 ogledov

Odrekel se je službi, ne pa stanovanju

Matej Arčon Žurnal24 main
Zdaj že nekdanji vodja kabineta župana Arčona, ki je prejemal 1.600 evrov neto mesečne plače, ostaja v občinskem neprofitnem stanovanju. Na čakalni listi za občinska stanovanja je sicer 150 prosilcev.

Novogoriški župan Matej Arčon vztraja, da občinski stanovanjski sklad pred pretekom petletnega zakonskega roka ne bi smel preverjati premoženjskega stanja vodje njegovega kabineta Simona Klauta, ki ima v najemu občinsko neprofitno stanovanje. Klaut je stanovanje najel, preden je postal Arčon župan, a bi po mnenju sklada moral javiti spremembo premoženjskega stanja, ko je postal vodja Arčonovega kabineta in po znanih podatkih zaslužil 1.600 evrov neto na mesec. Po izbruhu afere je Klaut z omenjenega delovnega mesta odstopil, ostaja pa v občinskem stanovanju pod nespremenjenimi pogoji. Stanovansjki sklad, ki ga vodi Nataša Leban, je od Klauta zahteval plačilo tržne najemnine (312 evrov namesto sedanjih 208 evrov mesečno), a se je slednji na odločbo pritožil, pri čemer mu je drugostopenjski pritožbeni organ – ki ga predstavlja župan – ugodil.

Kot pravi pravna služba

"Očitno je najemodajalec ocenil, da je petletno obdobje tista dovolj dolga doba, ko se (morebitno) izboljšanje socialnih razmer upravičenca do neprofitnega stanovanja, izkaže kot trajno," meni Arčon. Sam se je v zadnjih dneh soočil s številnimi očitki, izraženih prek anonimnih pisem in plakatov, nekdo pa je celo na avto njegove soproge nalepil sporočilo: "Gotof si". Poudaril je še, da kot župan nima pravice posegati v pravice nobenega posameznika, ki mu po zakonu pripadajo, sicer pa, da je ravnal v skaldu z navodili pravne službe.

Na stanovanje jih čaka 150

"Preučujemo pravne možnost krivdne ovadbe in dosega ničnosti županove odločbe," pravi Nataša Leban iz občinskega stanovanjskega sklada. "Tudi če je določen rok za preveritev premoženjskega stanja neprofitnega najemnika pet let, se ne moremo delati, da sprememb nismo opazili," je prepričana. Po njenih besedah je na območju Nove Gorice na čakalni listi za neprofitna stanovanja 150 prosilcev. "Novih kapacitet nimamo, zato nam je pomembno čisto vsako stanovanje," pojasni. Postopek preučuje tudi protikorupcijska komisija. Glede anonimnih očitkov na račun Arčonove žene, ki je odkupila skladovo stanovanje, pa je Lebanova dejala, da je pridobila kadrovsko stanovanje in da postopek odkupa, ki se je zgodil pred Arčonovim županovanjem, ni bil sporen.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.