Slovenija
290 ogledov

Odrežejo jim uhlje

Mačke, Nino Verdnik
Zavetišče. Nov način označevanja prostoživečih muc v azilu po sterilizaciji.

“Ko sem videla muce s porezanimi ušesi, ki so bila še krvava, mi je postalo slabo. Kaj takšnega res nisem pričakovala,” nas je v uredništvo zgrožena poklicala bralka Ida iz Ruš, ki se sprašuje, zakaj so v azilu tako kruti.

Povzeli po Ljubljani

Ko je pred dnevi tri mlade muce, ki so se zatekle k njej na vrt, peljala na sterilizacijo v mariborski azil za živali, se ji še sanjalo ni, da ji jih bodo vrnili z odščipnjenimi ušesi. Kot so pojasnili v mariborskem zavetišču za živali, je to nova nekajmesečna praksa, ki jim jo je odobrila mariborska izpostava Veterinarske uprave Republike Slovenije (Vurs). “Prostoživeče muce, ki jih ljudje pripeljejo do nas, steriliziramo brezplačno. Obenem jim zadnje tri mesece odščipnemo delček ušesa, da v naravi prepoznamo, da so že sterilizirane,” je pojasnila Petra Hercog iz Snage, upraviteljice novega azila. V zavetišču so dodali, da so prevzeli prakso ljubljanskega zavetišča za živali.

“To jih ne boli”

Eva Gregorčič Cigoj iz društva za pomoč prostoživečim mačkam Mačjelovka iz Ljubljane pa je pojasnila, da je praksa tudi drugod po svetu, da se tako označujejo prostoživeče muce. “Odščipne se po navadi polovica centimetra na enem uhlju. Več skorajda ne. Ljudje jemljejo to zelo čustveno. Mačk pa to ne boli,” je dodala naša sogovornica iz društva.

Komentarjev 19
  • Severina Iskrač 21:20 11.oktober 2012.

    Stolp, protokol je, da se mucam, ki se vrnejo v okolje, torej prostoživečim, odščipne vrh ušesa. In kastracija oz. sterilizacija prostoživečih muc je strošek občine.Če pa je gospa imela namen obdržati muce, pa bi jih lahko v zavetišču ...prikaži več posvojila - "porihtane" muce (sterilizirane oz. kastrirane, cepljene proti kužnim boleznim, testirane, razbolhane, razglistane...) za 42 eurov ;) ... in to je biolo gospe tudi pojasneno :)

  • Damir Lisic 09:44 10.oktober 2012.

    Ko mačko sterilizirajo, jo dajo pod anestezijo, ko je pod anestezijo ne čuti nič...imbecil zarukani!

  • Marisa Zorko 13:48 08.oktober 2012.

    In najpametnejši so vedno tisti, ki nimajo pojma, BLAGE VEZE, kaj je namen stvari o kateri se kregajo, in napadajo ljudi, ki svoje življenje oz. velik del le tega posvečajo prostovoljni pomoči na katerem koli področju že. In s takim ...prikaži več odnosom samo še dodatno pokažete kakšni brezvezneži ste, lahko je goflo vrtet, najlažje, ko je pa treba pomagat, se pa skrijete. Da vas ni sram pisati take bedarije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IN SRAMOTA ZA ŽURNAL DA NA TAK NAČIN PRIVABLJA BrRALCE! Ljudje, pozanimajte se malo, preberite kakšno knjigo naprimer, o novinarstvu, in kakšen mali delež članka mora biti resnica, koliko pa lako novinar "naloži", spreobrne, po njihovo "naredi bolj zanimivo".