Slovenija
37 ogledov

Odstavljenega Türka tožbe

Vitoslav Türk Boštjan Tacol
Zaradi predragega lizinga od bivšega direktorja zahteva 126 tisoč evrov.

Eles je že vložil odškodninsko tožbo proti nekdanjemu direktorju Vitoslavu Türku, od katerega zahtevajo 126 tisoč evrov odškodnine, za vodenje postopka pa so pooblastili Odvetniško družbo Čeferin.

Računsko sodišče je pred slabima dvema tednoma izdalo revizijsko poročilo, v katerem je popisanih za okrog deset milijonov evrov nepravilnosti. Vložena tožba pa se nanaša na negospodaren najem in servisiranje službenih vozil. Najemnina, ki jo je podjetju Beja za avtomobile med letoma 2006 in 2008 plačal Eles, je bila za 54 tisoč evrov višja od primerljivih tržnih cen. Poleg tega so avtomobile servisirali neobičajno pogosto in tako po nepotrebnem zapravili skoraj 73 tisoč evrov. Spomnimo, po dvakrat na leto so menjali zimske pnevmatike, na mini cooperju pa so v enem letu štirikrat menjali zavorne ploščice.

Na Elesu pravijo, da so tožbo, ki ji je priloženo tudi mnenje sodne izvedenke za ekonomijo in finance, vložili še pred izdajo ugotovitev računskega sodišča, a je sodišče zahtevek zavrnilo iz razlogov procesne narave. O pritožbi pa višje sodišče še ni odločilo.

Ljubitelj tožarjenja

Poleg te tožbe ima Türk še nekaj odprtih sodnih zadev z Elesom. Eles ga je tožil, ker je elektriko v prvem mandatu prodajal prek posrednika namesto neposredno, s čimer naj bi Eles oškodoval za 9,6 milijona evrov, a jim tega na sodišču ni uspelo dokazati. Zoper sodbo je Eles vložil revizijo.

Türk je Eles za okrog 200 tisoč evrov tožil tudi zaradi klevetanja, zahteva pa tudi izplačilo razlik v plači (narok še ni bil razpisan). Pritožil se je tudi zaradi razrešitve aprila 2009 in na sodišču uspel, a ga je vlada isti dan, ko je prejela sodbo, znova razrešila. Pritožil se je tudi zaradi imenovanja Milana Jevšenaka na čelo Elesa, a bil na upravnem sodišču zavrnjen.

Toži nadzornike

Na Elesu so potrdili tudi informacijo, da Türk toži nekatere člane nadzornega sveta, ki jih je imenovala Pahorjeva vlada in ki so zaradi ugotovljenih nepravilnosti predlagali njegovo razrešitev.

Komentarjev 1