Slovenija
2750 ogledov

Odstop direktorja STA Igorja Kadunca

generalni direktor RTV, Igor Kadunc Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem.
Za odstop navaja osebne razloge.

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc je na današnji seji nadzornega sveta STA podal odstopno izjavo. Za predčasni odhod se je odločil iz osebnih razlogov, zadnji dan njegovega dela na STA bo predvidoma 13. maj. "Ni ozadja, ni nezadovoljstva z mojim delom, ampak le čisto osebna odločitev, da tretjič izkoristim možnost, da lahko kot upokojenec delam, kar me veseli," ob napovedi svojega odstopa in odhodu v upokojitev pojasnjuje Kadunc.

"Imel sem privilegij dobri dve leti in pol voditi čudovite sodelavce in se boriti zanje ter s tem za STA. Prepričan sem, da bo uspelo zaposlenim in nadzornemu svetu najti novega direktorja, ki bo ne le nadaljeval, ampak tudi nadgradil moje delo," še poudarja Kadunc.

Med pomembnejšimi projekti, ki so pred STA v bližnji prihodnosti, izpostavlja sprejem strategije STA do leta 2027, sklepno fazo revizije računskega sodišča in pripravo predloga sprememb zakona o STA, ki nastaja na ministrstvu za kulturo.

Nadzorni svet STA je po prejemu Kadunčeve izjave sklenil, da v torek na spletni strani STA objavi razpis za novega direktorja oziroma direktorico. Ob tem je Kaduncu izrazil "globoko zahvalo za njegov izjemen prispevek v vlogi direktorja".

Petleti mandat 

Kadunc, sicer med drugim nekdanji generalni direktor RTV Slovenija, je na čelo STA kot edini prijavljeni na razpisu prišel 31. oktobra 2021, najprej kot vršilec dolžnosti direktorja, s 1. januarjem 2022 pa je dobil poln petletni mandat. "Na razpis sem se tedaj prijavil, ker sem vedel, da so pred STA težki časi, in ker sem bil prepričan, da morda lahko pri njihovi prebroditvi pomagam," pojasnjuje Kadunc.

Nasledil je dolgoletnega direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki je konec septembra 2021 odstopil po skoraj enoletni ustavitvi financiranja javne službe STA v času vlade Janeza Janše ter neuspešnih pogajanjih s tedanjim direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo o vnovični vzpostavitvi financiranja.

Kadunc je po prevzemu položaja na STA svoja prizadevanja najprej usmeril v zagotovitev finančne stabilnosti agencije. Ta je bila zaradi ustavitve financiranja s strani prejšnje vlade na robu nelikvidnosti. Brez donacij v skupni višini nekaj čez 480.000 evrov, zbranih leta 2021 v odmevni akciji Za obSTAnek, bi agenciji, ki je bila ustanovljena ob osamosvojitvi Slovenije, grozil stečaj.

Kadrovska sanacija in novi projekti

Poleg tega je STA po njegovem prihodu uspelo skleniti pogodbe za financiranje javne službe za 2021 in 2022. "Z razumevanjem nove vlade pa nam je po skoraj desetletju v letu 2023 uspelo znesek sofinanciranja znatno dvigniti, in sicer za 12 odstotkov, za letos pa nato še za 5,5 odstotka. Ob tem nam je zaradi dobrega dela zaposlenih uspelo bistveno povečati prihodke iz tržne dejavnosti. To pa je omogočilo, da smo se tudi kadrovsko sanirali," navaja Kadunc.

Agencija, ki ima danes okrog 90 redno zaposlenih, je v tem času uspela zagnati nove razvojne in tržne aktivnosti, tako je med drugim uvedla video servis ter prevzela in razvila spletni portal v angleškem jeziku The Slovenia Times. Sprejeta je bila tudi v Združenje sredozemskih tiskovnih agencij (AMAN) in je med ustanovnimi članicami skupnega projekta tiskovnih agencij iz vse Evrope, Evropskega novinarskega središča s sedežem v Bruslju.

STA Slovenska tiskovna agencija Slovenija Dosežen je sporazum glede financiranja STA

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • hudini 06:33 12.marec 2024.

    Je sprostil mesto za Vesno Vuković

  • Grof 21:29 11.marec 2024.

    Brez fotra, prekaljeno partijsko rit, ne bi Igor Kadunc priplezal do mest v gospodarstvu, ki jih je, kot mulc do danes zasedal, partija je kot Igorja Šolte dobro poskrbela, sicer pa, eden arogantneš, drugi pa omahovalec, brez ambicij, pa klub ...prikaži več temu stalno pri koritu

  • roscha 18:27 11.marec 2024.

    A ni tega istega pezdeta JJ odstavljal? Kaj hujšega. A sedaj je pa penzič sam 3,14o stisnil. BUTALE