Slovenija
18 ogledov

Odstopil mariborski nadškof

Zdaj že nekdanji nadškof Franc Kramberger in njegov naslednik Marjan Turnšek. (F Žurnal24 main
Dolgoletni mariborski nadškof Franc Kramberger je podal odstopno izjavo. Nasledil ga bo Marjan Turnšek.

Franc Kramberger je že pred časom papeža Benedikta XVI. prosil, naj ga razreši. Z današnjim dnem tako Kramberger ni več nadškof, potem ko je papež določil spremembe v nadškofiji.

"Vse prosim, da mi oprostijo napake, ki jih ni manjkalo. Obžalujem jih, sem pa prepričan, da bodo napake odpravljene in popravljene," je med drugim v govoru pojasnil Kramberger. Pravi, da je že od leta 2008 razmišljal, da se bliža 30 let njegovega nadškofovanja. Kramberger je prošnjo za razrešitev podal po novem letu.

"Moja odpoved je popolnoma samostojna. Nihče mi ni svetoval," je še povedal Kramberger. "Posvetil se bom pastoralnemu delu. Pomagal bom novemu nadškofu, kolikor mi bo zdravje dopuščalo."

Franc Kramberger Marjan Turn%C5%A1ek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Čutimo se moralno soodgovorne"

Novi mariborski nadškof Marjan Turnšek se je zahvalil svojemu predhodniku. Med drugim pa je pojasnil: "Vaša želja, da bi nadškofijo predali v mirnih vodah ... Zelo mi je žal, da se vam ta želja ni uresničila na gospodarskem področju." Turnšek se v svojem nagovoru opravičuje tudi vsem malim delničarjem in vsem drugim, ki se čutijo prizadete v nastalem položaju. "Čutimo se tudi moralno soodgovorne," je dejal Turnšek.

Ko ga mi polomimo, je Sveti duh še bolj na delu, je bolj milosten. To ni izgovor, to je moja vera.
Novi mariborski nadškof Marjan Turnšek

"Načrt sanacije je pripravljen, za to pa moramo najprej pridobiti dovoljenje svetega sedeža. Ko bodo to potrdili, bomo pričeli s sanacijo. Moram priznati, da v preteklosti poslovanje med nadškofijo in svetim sedežem ni bilo vedno pravilno," je na vprašanje, kako je s sanacijo in ali držijo navedbe italijanskih medijev, da naj ne bi imeli soglasij svetega sedeža za določene gospodarske aktivnosti, odvrnil Turnšek.

"Sankcioniranje z naše strani glede odgovornih ni predvideno. To lahko naredi sveti sedež," je Turnšek odgovoril na vprašanje, če bodo sankcionirali odgovorno upravo. "Mislim pa, da je že vsak posameznik, ki je bil vpet v to in nosi svojo osebno odgovornost, že tudi sam pri sebi sprejel sankcije."

Težave nadškofije
Kar zadeva finančne naložbe je Turnšek dejal, da se Cerkev "tovrstnih finančnih naložb v okviru svojega gospodarjenja gotovo ne bo več šla".

Mariborska nadškofija se v zadnjem času namreč spopada z velikimi finančnimi težavami. Po nekaterih podatkih naj bi bili zadolženi za 800 milijonov evrov, kar na nadškofiji zanikajo. Šlo naj bi za dolg v višini 17,4 milijona. Zaradi težav v Gospodarstvu Rast je nadškofija zastavila tri nepremičnine kot pomoč pri sanaciji. Gre za samostan Studenice, orglarsko delavnico v Hočah in del objekta v središču mesta.

"Vem, da je zaupanje težko pridobiti nazaj, vendar se ne bojim. Če bomo ravnali pregledno, pošteno, pravično ter bodo moja vrata vedno odprta vsakemu verniku, potem bo Sveti duh tisti, ki bo v ljudeh gradil Cerkev, ki je Kristusovo skrivnostno telo. Še enkrat vam odkrito povem, da verujem, da je Cerkev božje človeško delo, je božja in človeška. In da je to edina ustanova na tem svetu, ki ima, tako verujem, zagotovilo, da ne bo propadla. Da so toliki ekonomski in socialni sistemi v dva tisoč letih propadli, Cerkev pa ni, mi daje kar malo gotovosti, da je to res," je o tem, ali bodo ljudje še zaupali Cerkvi, povedal Turnšek.

Poslanstvo v novi evangelizaciji
"Svojega poslanstva ne vidim kot nekaj izredno novega, ampak predvsem kot nadaljevanje tega, kar je gospod Kramberger s svojimi sodelavci in duhovniškim zborom začel in do sedaj zelo uspešno vodil. Gotovo pa je v to  vključeno tudi kakšno novo iskanje – že dlje časa namreč govorimo o novi evangelizaciji," pravi Turnšek.

Eden glavnih izzivov bo zato nadaljevanje iskanje oblike nove evangelizacije Cerkve na Slovenskem, ki po njegovem pomeni močno povezanost med duhovniki, zato se bo zavzemal za še boljšo povezanost zbora duhovnikov nadškofije. Zelo pomembno se mu zdi tudi učenje in spodbujanje skupnosti po župnijah, da bodo ljudje "kot živi udje Cerkve, kot živi organizmi nekako zaznavali potrebe, ki jih ima sodobni človek v sodobni družbi, torej tudi sodobni Kristjan, in iz notranje moči svojega organizma iskali odgovore na to. Prav tu vidim zelo pomembno nalogo škofa, da omogoča to notranje sodelovanje, s katerim oblikuje nek pastoralni pristop, ki bo za naše področje primeren vedno znova in znova," je še dejal Turnšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.