Slovenija
82 ogledov

Odstopila uprava Mercatorja

Žiga Debeljak Špela Mohorič
Celotna uprava Mercatorja je danes odstopila. Razlog za odstop je vzajemno nezaupanje z večjimi lastniki, je povedal predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak.

Kot je dejal, je vzrok nezaupanja predvsem različen pogled glede prodaje Mercatorja njegovemu največjemu konkurentu v regiji, hrvaškemu Agrokorju. Večji lastniki pa tudi s svojimi predlogi za skupščino ne zaupajo upravi Mercatorja in nadzornemu svetu, zato uprava v takšnem položaju ne more delovati.

"Časi so preresni in prezahtevni, uprava Mercatorja želi, da se Mercator razvija naprej, lastniki pa bodo morali od zdaj prevzeti odgovornost," je poudaril Debeljak.

Uprava, v kateri so poleg Debeljaka še Melita Kolbezen, Vera Aljančič Falež, Stanka Čurović, Peter Zavrl in dva pomočnika, Aleš Resnik in Jože Sadar, bo v Mercatorju še do 30. septembra; če bodo lastniki želeli, pa lahko odidejo še prej, je dejal Debeljak.

Dodal je, da bo Mercator več informacij objavil jutri na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Vzroki za odstop

Razlog za odstop naj bi bilo nestrinjanje nekaterih lastnikov s poslovnimi potezami uprave, ki naj bi z njimi oškodovala družbo. Naši viri pravijo, da naj bi bila ena takih potez Mercatorjev nakup družbe En plus, ki ima v lasti več bencinskih servisov. Niso pa izključene niti odškodnijske tožbe.

V Pivovarni Laško sinoči z odstopom še niso bili seznanjeni, zato ga bodo, “če se je to res zgodilo”, komentirali jutri.

Spremembe nadzornikov

Bo pa danes na zahtevo delničarja UniCredita skupščina Mercatorja. Nadzorni svet naj bi zmanjšali na devet članov: šest predstavnikov lastnikov, ki jih bodo volili danes, in tri predstavnike delavcev. Zdaj je sicer razmerje šest proti šest. Poleg tega naj bi upravi prirezali krila, saj bi morala za vse posle nad 10 milijoni evrov pridobiti soglasje nadzornega sveta. Delničarji bodo odločali tudi o predlogu dividende, ki naj bi znašala 4,50 evra bruto na delnico.

Komentarjev 5
  • Vseslovensko Združenje Malih D 10:37 02.april 2012.

    MERCATOR - VIDEO REPORTAŽA s prelomne skupščine družbe: komentarji o okoliščinah in posledicah odstopa uprave ter zamenjave nadzornega sveta s strani skupine Pivovarna Laško, UniCredit Banke, NFD, 31.03.2012Dogajanje pred in po 18. skupščini družbe Mercator, d.d., ki je ...prikaži več bila v marsičem prelomna – ne le za eno najpomembnejših gospodarskih družb v Republiki Sloveniji ter njeno gospodarsko, finančno, politično in obče socialno realnost ter perspektivo.www.youtube.com/watch?v=0-ARgfHfcPc&feature;=youtu.bewww.vzmd.si/novice/mercator-video-reportaza-s-prelomne-skupscine-druzbe-komentarji-o-okoliscinah-in-posledicah-odstopa-uprave-ter-zamenjave-nadzornega-sveta-s-strani-skupine-pivovarna-lasko-unicredit-banke-nfd

  • privat 07:24 30.marec 2012.

    dejte ta merkator že zapreti...

  • izvedenec 05:39 30.marec 2012.

    četica si mora basat žepe še vsaj pol leta, pa tudi njihovi fakturanti, Žiga je radodaren do odvetnikov in jim masovno plačuje nepotrebne fakture