Slovenija
101 ogledov

"Odstranitev glasilk pri živalih je mučenje“

nevaren jezni pes Shutterstock
Američanka s psom, ki ne laja, zahteva prepoved operacij, ki zmanjšajo hrup pri živalih. V Sloveniji takšne operacije niso možne.

Iz tujine prihajajo novice o operacijah, ki jih opravijo pri psih in drugih živalih, da bi bili manj glasni. Operaciji se strokovno reče ventrikulokordektomija, pri njej pa živalim prek ust ali grla odstranijo cele glasilke ali del teh. Tako naj ne bi več povzročale hrupa. Po operaciji so po navedbah tujih medijev zvoki živali nizki ali hrapavi, lahko pa tudi cvileči.

Američanka Sue Perry iz zvezdne države Connecticut je posvojila psa Porterja in pri njem opazila nenavadno lajanje. Ugotovila je, da so mu odstranili glasilke. "Imel je resne težave pri dihanju pri najmanjši obremenitvi, veliko pa je kašljal,“ je povedala. Eden od njenih prijateljev je prav tako imel psa, ki so mu odstranili glasilke. Pes se je med jedjo zadušil, ker mu je hrana šla naravnost v pljuča. Da se njenemu psu ne bi zgodilo enako, ga Perryjeva med hranjenjem skrbno nadzoruje.

"Takšne operacije se izvajajo na črno"

Omenjena operacija je prepovedana v večini držav, prav tako v Sloveniji. "Pri nas takšne operacije niso mogoče," nam je potrdila veterinarka Petka Fink iz klinike za male živali Moj Vet. "To so operacije, ki jih nekateri še vedno lahko izvajajo na črno, v garažah, kot bi rekli po domače. V takšnem primeru gre zagotovo za mučenje živali. Takšne operacije pri nas niso dovoljene, prav tako ne operacija krajšanja repkov in ušes," je pojasnila.

Kot veterinarka se sicer srečuje s takšnim ali drugačnim mučenjem živali. "Za zdaj je malo primerov mučenja živali, še vedno pa je takšnih primerov preveč. To bi bilo treba vsekakor izboljšati, saj je še vedno premalo nadzora nad neprimerno oskrbo živali," je dejala in dodala, da bi v takšnem primeru podaja prijavo.

Pred leti operacije zakonite

Tovrstne operacije so se pred leti pri nas sicer izvajale, dokler ni v veljavo stopil zakon o zaščiti živali. Operacije so izvajali pooblaščeni veterinarji, ki so psa operirali pod narkozo. Pred zakonom, ki je te operacije prepovedal, se omenjeni posegi niso šteli za mučenje živali.

"Poznam en primer, ko je gospa dala svojega psa operirati. Postavljena je bila pred dejstvo, ali psico evtanazirati ali operirati, ker je ves čas lajala in motila sosede,“ nam je povedala Katja Dermol iz Kinološke zveza Slovenije in dodala, da v zadnjih letih takšnih primerov operacij v Sloveniji ne opažajo več.

Komentarjev 1
  • Lily 22:34 26.november 2012.

    bogi psi, pa kaj se bodo še spomnili