Slovenija
9993 ogledov

"Odvetnici sta privatizirali Uradni list, družba deluje po njunih navodilih!"

Uradni list
Ko gre za izvajanje izobraževanj, sta dve odvetnici povsem privatizirali družbo Uradni list, trdi naš vir in dodaja, da se zgolj njima dvema omogoča izvajanje predavanj, Uradni list ju reklamira in predvsem njima omogoča pisanje knjižnih priročnikov.

"V zadnjih letih si je družbo Uradni list, ki je v sto odstotni državni lasti, praktično privatizirala odvetniška pisarna Potočnik in Prebil. Družba dejansko deluje po navodilih odvetnic Maje Koršič Potočnik in Maje Prebil, ki določata, kdo bo lahko predaval na seminarjih Uradnega lista in kdo ne," nam je še sporočil vir in namignil, naj se glede tega prepričamo na spletnih straneh Uradnega lista.

S prstom pa kaže tudi na predsednico nadzornega sveta Uradnega lista Ireno Prijović, ki bi morala za vsa ta dogajanja v družbi vedeti, pa jih ne problematizira in ne ukrepa.

Ko preletiš spletne strani družbe, res dobiš občutek, kot da sta odvetnici Uradni list uzurpirali. Veliko večino seminarjev oziroma izobraževanj izvajata Maja Koršič Potočnik in Maja Prebil.

Po pojasnila smo zato šli k odvetnicama in na Uradni list.

Maja Potočnik Maja Prebil odvetniška pisarna Prebil in Potočnik | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
"Imava veliko idej, ki jih tudi uresničiva!"

Odvetniška pisarna Potočnik in Prebil je v zadnjih petih letih od Uradnega lista prejela nekaj manj kot 160 tisoč evrov. Zakaj za seminarje in izobraževanja ne objavi javnega naročila? Za opravljene storitve se javno naročilo objavi šele nad zneskom 750 tisoč evrov, poudarjajo na Uradnem listu.

"Dokler niste začeli spraševati, tudi midve nisva vedeli, da sva med bolj aktivnimi na Uradnem listu, ko gre za pripravo izobraževanj," odgovarjata odvetnici in priznavata, da sta od leta 2011 programski vodji za kongrese, ki jih organizira Uradni list.

V isti sapi pa dodajata, da pri izvedbi krajših, enodnevnih seminarjev razmišljata zelo tržno: "Praktično vsak dan se soočava s težavami, ki jih imajo stranke in pri takšnem delu dobiš veliko idej. Te ideje poskušava prodati v obliki predavanj. Za Uradni list pripraviva vse, od ideje do predavanja in to predstaviva njihovim tržnikom. Ti se nato odločijo, ali bodo izobraževanje izvedli ali ne. Zgodilo se je že, da so nama predavanje zavrnili, češ, da ni komercialno zanimivo."

Pojasnila z Uradnega lista so drugačna

Odgovori, ki nam jih je na vprašanje o načinu izbire predavateljev, poslal Uradni list, se s pojasnili odvetnic ne ujemajo. Sporočili so nam namreč, da za aktualne tematike najprej razpišejo seminar, nato pa sami poiščejo ustrezne predavatelje na trgu.

Dodajajo, da uspeh v seminarski dejavnosti v veliki meri temelji na dobri organizaciji, praktičnih programih in izkušenih strokovnjakih: "V veliki meri prav rezultati anket, ki jih naredimo med udeleženci, pomagajo pri organizaciji nadaljnjih dogodkov in izbiri predavateljev."

O odvetnicah Prebil in Koršič Potočnik pa poudarjajo: "Gre za strokovni in izkušeni predavateljici z bogatimi praktičnimi izkušnjami, ki v anketah udeležencev vedno dobita zelo visoke ocene. Za podjetje je najpomembnejše, da so udeleženci zadovoljni in se vračajo."

"Kot kaže, sva na tem področju pač najbolj aktivni. Poleg tega informacije o zadovoljstvu obiskovalcev, ki nam jih posredujejo z Uradnega lista, kažejo, da se najina predavanja zelo dobro prodajajo in zato z nama zelo radi sodelujejo," pravita Prebilova in Koršič Potočnikova, ki trdita še, da bi radi v proces izobraževanj angažirali tudi druge odvetnike in strokovnjake, a med njimi ni interesa: "Mnogokrat se odvetnikom namreč pripeti, da se predavanja prekrivajo z obravnavami na sodiščih."

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • dare326 07:57 04.maj 2021.

    Kar piše v članku je znano že lep čas in je bilo objavljeno v medijih desne sfere. Komu sta odvetnici stopili na žulj, da ju je začela nabijati leva sfera?

  • Naklonsky 12:06 18.september 2019.

    Uradni list objavlja ustavo, zakone in ostale akte Državnega zbora, Državnega sveta, Vlade , ministrstev. Vsi predpisi morajo biti javno objavljeni preden postanejo pravnomočni - torej so neke vrste tiskarna oziroma založba. Zaposlenih naj bi bilo nekaj manj kot 50 ...prikaži več 50 ljudi. Očitno nad-odlična, nadpovprečno plačana in privlačna služba - ki pa jo je verjetno nemogoče dobiti. In zakaj naj nekdo razlaga zakone, organizira predavanja in ne vem kaj še? Jasno, izkoristi svoj položaj. Raja pa plačuje

  • sam50 08:50 18.september 2019.

    Uradni list in kazensko pravo v Sloveniji veljata samo za rajo,saj bogatim sodijo točno po višini njihovega bogastva-bogatejši si,bolj si nedotakljiv,ravno tako se različno za revne ali bogate upošteva uradni list....torej vsa ta metanja davkoplačevalskega denarja za organizacijo in predavanja ...prikaži več služijo le polnjenju žepov posameznikov-ic...