Slovenija
205 ogledov

Odvetnik Marije Otorepec vložil dve tožbi zoper državo

Otroško igrišče Profimedias
Odvetnik Marije Otorepec, babice dečkov, ki jih je velenjski CSD namestil k rejniški družini, Velimir Cugmas je na mariborsko upravo sodišče vložil dve tožbi zoper državo. Prva je uperjena zoper pristojna CSD v Velenju in Slovenj Gradcu, drugo pa je v petek vložil proti ministrstvu za delo. Vsem očita nezakonito in tudi protiustavno ravnanje pri odvzemu otrok.

Kot je na današnji novinarski konferenci na kateri naj bi sicer pregovorila Marija Otorepec, v njenem imen povedal odvetnik Velimir Cugmas, so  8. aprila na CSD Slovenj Gradec podali predlog za stike, ob tem pa zaradi nezaupanja v oba že vpletena centra predlagali, da bi primer preselili v Celje, Slovenske Konjice ali Šentjur.

CSD Velenje je tri in petletnega dečka, ki sta po umoru matere decembra lani v Velenju bila pri starih starših na Koroškem, konec marca namestil v rejništvo proti volji starih staršev. To je sprožilo buren odziv javnosti. Inšpekcijski nadzor je pozneje pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

Stara starša zahtevata vsakodnevni stik

"Pristojna ministrica je dolžna o tem odločiti, a se to vse do 18. aprila ni zgodilo. Takrat je bila babica povabljena v velenjski center, kjer so ji ponudili uro stikov tedensko," je povedal Cugmas. Stara starša  terjata vsakodnevni stik med 15. in 18. uro ter prevzem v petek ob 18. uri in vrnitev otrok v nedeljo ob 18. uri. Na velenjskem CSD so za medije že večkrat zatrdili, da bosta stara starša, ko se razmere umirijo, z otrokoma lahko preživljala konce tedna in praznike. 

Odvzem roditeljske pravice očetu

Na celjsko tožilstvo so predložili tudi vlogo za začetek postopka odvzema roditeljske pravice očetu, ki je zaradi utemeljenega suma umora matere v priporu, a so mu na tožilstvu odgovorili, da je za to še prehitro. Po njegovem mnenju je najverjetnejši razlog v dejstvu, da se s tako zadevo doslej še niso ukvarjali, so pa vlogo odstopili po njihovem mnenju krajevno pristojnemu velenjskemu okrajnemu sodišču, na njegovo zahtevo pa je bila nato odstopljena celjskemu okrožnemu sodišču.

Odvetnik Otorepčeve trdi, da za odvzem roditeljske pravice očetu ni potrebna pravnomočna obsodba za umor, pač pa utemeljen sum umora, saj je dokazni standard v nepravnih postopkih bistveno nižji kot v kazenskih zadevah. Po njegovem mnenju je prav odločitev o odvzemu roditeljske pravice ključna, oče je namreč soglašal s predajo otrok v rejništvo, vendar lahko odvzem starševske pravice stara starša samo predlagata. To namreč lahko zahteva samo pristojni CSD ali tožilstvo, lahko pa sodišče samo sproži postopek po uradni dolžnosti.

Soglasje očeta ni bilo ključno

Kot je nedavno pojasnil namestnik varuhinje za človekove pravice Tone Dolčič pa CSD v Velenju otrok ni uporabil postopka po katerem bi otroka oddal v rejniško družino s soglasjem starša pač pa po postopku, ko je otroka očetu odvzel, ker je ugotovil njuno ogroženost in ju namestil v rejništvo. Oče je sicer soglasje dal, vendar v postopku, kot ga je izvedel CSD, to ne igra nobene vloge.

Lidija Hartman: Moramo imeti informacije, da je oče ogrozil otroka

"Predlog za odvzem roditeljske pravice lahko poda center za socialno delo kot tudi državni tožilec ali pa to stori sodišče po uradni dolžnosti. V prvih korakih je center za socialno delo dolžan najprej poskrbeti za otroka.  Vprašanje podaje predloga za odvzem roditeljske pravice proučujemo in če bomo ugotovili, da za to obstajajo razlogi, bomo podali predlog na sodišče," pa pravi direktorica centra v Velenju Lidija Hartman. Samo dejstvo, da oče osumljen umora matere otrok, torej ni dovolj, CSD mora imeti  konkretne informacije o tem, da je oče ogrozil otroka.

"Po našem vedenju je odvisno od vsakega primera posebej. Kadar so z samim dejanjem bili
neposredno ogroženi tudi otroci potem razlog obstaja. Sodišče v teh primerih ne  ocenjuje odnose, ki jih imata ali sta imela partnerja (starša) med sabo, temveč  ocenjuje  odnos, ki ga ima starš do otroka. To se zgodi le v izjemnih primerih saj zakon pravi, da se roditeljska pravico odvzame staršu, ki zlorablja roditeljsko pravico, ali je otroka zapustil, ali je s svojim ravnanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za otroka, ali ga drugače hudo zanemarja. V teh primerih se odvzame roditeljsko pravico s sodno odločbo," razlaga Hartmanova.

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
  • Alenka Nemanič 11:50 27.april 2016.

    Glede na mafijsko naravnano državo, se državljani počutimo, da bi morali mi vzeti stvari v svoje roke. Nihče se ne bi naslajal nad nesrečo drugih, vendar glede na to kako lažnjivo in koprupcijsko je država naravnana, bi bilo prav, da ...prikaži več se izve vse plati zgodbe. Ljudje smo občutljivi nad krivico. Ampak če pokažeš resnico, se ta občutek za poravnanje krivice kaj hitro omili.

  • Dragan Marina Mudrinic 21:33 26.april 2016.

    Kot sem že enkrat prej napisal v komentar - otroka bosta prej POLNOLETNA preden se bo to na sodišču rešilo - sedaj bo pritožba pa pritožba za pritožbo do EU sodišča , ker v SLO ni pametnega sodnika .

  • francek 18:28 25.april 2016.

    ...... 90% vprašanih ne zaupa CSD, zadnji čas, da vodilni odidete.