Slovenija
6631 ogledov

Odvetniška zbornica: Od odvetnikov in izobražencev se pričakuje višja kultura

Lucija Ušaj, Mojca Škrinjar Saša Despot
Lucija Šikovec Ušaj, kandidatka za poslanko v EP, kršila kodeks odvetniške zbornice.

Novoustanovljena skrajno desna stranka Domovinska liga (DOM), ki je nastala pred evropskimi volitvami, bo v soboto na ustanovnem kongresu volila vodstvo. Za predsednika stranke naj bi se potegoval Bernard Brščič, za podpredsednico pa odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. Brščič bo najverjetneje tudi nosilec liste za evropske volitve, na listi pa bo tudi Šikovec Ušajeva. 

Opomin odvetniške zbornice

Tako Brščič kot Šikovec Ušajeva sta znana po ostrih protimigrantskih stališčih, ki jih pogosto delita tudi prek družbenih omrežij. Zaradi zapisa Twitterju je Šikovec Ušajeva dobila opomin komisije za etiko pri Odvetniški zbornici Slovenije. Komisija je sklenila, da je odvetnica kršila kodeks odvetniške poklicne etike, s tem ko je septembra lani na družbenem omrežju Twitter objavila izjavo z žaljivo vsebino, povezano z migranti.

"Pričakujemo višjo kulturo"

V odvetniški zbornici opozarjajo, da se od odvetnikov kot izobražencev, ki so ustavna kategorija in del pravosodja, utemeljeno pričakuje višja kultura v komunikaciji in odnosih med ljudmi, četudi gre za izjave, ki niso povezane z opravljanjem odvetniške dejavnosti. Šikovec Ušajeva je tako po njihovem mnenju grobo prestopila mejo še sprejemljive komunikacije.

Kljub opominu v stranki DOM ne razmišljajo, da bi Šikovec Ušajevo umaknili s kandidatne liste. 

Šikovec Ušajeva odločitve kolegov iz odvetniških vrst sicer ni želela komentirati, je pa za STA poudarila, da so njeni zapisi na Twitterju vedno odraz njenega ogorčenja nad stanjem, ne pa zasledovanja kakršnekoli koristi. 

Zaradi nje se je moral zagovarjati tudi Janša

Šikovec Ušajeva je na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidirala na listi SDS, a ni bila izvoljena. Njeni zapisi na Twitterju so odmevali tudi v času predvolilne kampanje, zaradi njih se je na nekaterih predvolilnih soočenjih moral zagovarjati tudi predsednik SDS Janez Janša. Od lanskih državnozborskih volitev so se poti Janše in Šikovec Ušajeve razšle.

Po ostri retoriki, uperjeni zoper migrante, istospolne in nekatere druge skupine je znan tudi Brščič, očitali so mu tudi zanikanje holokavsta.

Ustanovitev nove desne stranke tik pred evropskimi volitvami je sicer v javnosti sprožila ugibanja o ozadju njenega nastanka. O tem kroži več teorij, med njimi tudi ta, da naj bi za Domovinsko ligo stala SDS. Bršič in Ušajeva sta za nekatere medije zatrdila, da ne gre za projekt SDS, Janša pa je pred dnevi na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je ustanovitev stranke legitimna, a škodljiva, saj gre vsak glas zanjo na volitvah v škodo tistih desnosredinskih strank, ki lahko prestopijo prag za vstop v Evropski parlament.

Komentarjev 14
  • boni 21:40 03.april 2019.

    Kloaka.

  • marsal 18:00 03.april 2019.

    DOM sestavljajo pametni ljudje ! Imajo moj glas

  • Lavdan 16:37 03.april 2019.

    Primitivna in nesposobna odvetnica, ki se je vrgla v politiko. Brščić svojo ekonomijo gradi na mržnji do vsega kar ni slovensko, čeprav bi imel najbrž problem z dokazovanjem svojega porekla.